ще трохи вражень

| архів, комп'ютери, ігри, linux

(опубліковано на форумі tupoleva.net)

тестую вже... чотири місяці suse linux 10.1 на домашній машинці. для всіх, кому хоч трошечки цікаво -- продовжу ділитися враженнями про linux як заміну windows на домашньому пк.

отож, найголовніше -- якщо говорити про народні маси, котрі комп'ютер бачать якщо не вперше, то, принаймні, не здатні самостійно налаштувати ані windows, ані linux -- різниці між цими двома системами не буде. як на мене, головна проблема linux'а -- це наявна в народі маса базових знань про налаштування/використання windows-систем, накопичена внаслідок довгої історії доступних піратських копій системи: якщо людина, не будучи більш-менш обізнаним спеціалістом в налаштуванні системи, все ж таки знає (звикла), як у windows створити шорткат на робочому столі або налаштувати параметри екрану, то ця людина спокійніше почуватиме себе з windows. але якщо подолати цей потенційний бар'єр банальної звички -- стане зрозуміло, що в linux'ах це робиться не складніше, а просто трошечки інакше. але щоби подолати цей бар'єр, потрібен поштовх -- або частка ентузіазму в крові, або ж активізація юридичного переслідування піратства =) ну, а для тих, кому пощастить в школі вивчати інформатику на liunux-системах, взагалі все буде простіше.

саме тому я за активну боротьбу з піратством щодо продуктів ms =)

маючи більш як 10-літній досвід використання (не професійного налаштування) з windows та 4 місяці з linux, можу дещо порівнювати з точки зору звичайного користувача... чому я б вибрав linux за настільну систему на місці пересічного покупця домашнього пк?

= ціна linux = вартість дисків (35 грн за suse linux на dvd + ще один dvd з додатковим софтом) -- проти 0 грн за передвстановлений windows (насправді близько +$100 довартості пк, якщо встановлено ліцензійну систему) і близько $250 за нову в коробці
= ніякого піратства -- проти піратської копії windows, якщо на пк передвстановлено неліцензійну копію (частенько ще так і є)
= робочий стіл в linux ширше налаштовується, можна наблизити його максимально до того, як він влаштований у windows або mac os, а можна придумати щось своє
= при мінімальному втручанні нові профілі користувачів працюють автономно -- мінімальні шанси випадково видалити чужі документи тощо, при цьому доступ до своїх документів такий само простий (папка документи), як у windows (мої документи)
= єсть локалізація! тобто меню+повідомлення системи і більшості програм можуть бути російською або українською, причому для кожного профіля можна вибрати свою мову! (в мене вдома мій профіль український, жінки -- російський) -- а ну, зробіть таке у windows?
= наявність практично всіх програм, що необхідні пересічному користувачеві, в комплекі з системою -- ел. пошта, браузери, офісні пакети, робота з цифровими камерами, перегляд/редагування зображень, медійні програвачі тощо (недолік єсть! щоби примусити безкоштовну систему програвати mp3, mpeg4, dvd, доведеться встановити додатковий софт)

головні плюси windows для пересічного користувача:
= більша кількість людей можуть допомогти/підказати, якщо потрібно буде щось налаштувати
= більша кількість піратського софта (включаючи ігри)
= 99% нових пк в магазинах вже містять передвстановлену windows (не треба робити вибір)

два останніх пункти сильно залежать від активності юридичного переслідування піратства -- а тут ситуація повільно, але невпинно наближається до цивілізованих норм. тому є сподівання, що років через десять люди більш свідомо робитимуть вибір, і за свій вибір свідомо платитимуть. а з часом і перший пункт втратить гостроту.

p.s. вчора нарешті знайшов час і налаштував підтримку 3d для свого suse... малий синочок був у захваті від пінгвінячих перегонів на льодяних гірках, а я пригадав старі часи і погрався у
warzone 2100 (хто пам'ятає цю rts'ку?)