як... встановлювати програми з репозиторія?

| комп'ютери, ігри, linux

припустімо, операційна система opensuse 10.3 встановлена, додаткові мережеві репозиторії підключено (про це був попередній допис). а як же, власне, встановлювати програми з тих репозиторіїв?
! подальший текст розраховано на людей, що не знайомі або мало знайомі з linux, або й навіть з пк. досвіченим користувачам краще почитати щось інше --- або залишити якийсь цікавий коментар.
все дуже просто. причому, на відміну від менеджера встановлених програм у ms windows, менеджер програмних пакунків opensuse --- це досить інтелектуальна система, котра не лише показує, що встановлено і дозволяє видалити програми, але й дає можливість шукати потрібні програми в мережевих репозиторіях та на установочних дисках, встановлювати та поновлювати версії програм, і при цьому автоматично перевіряє, чи буде програма сумісною з тими, котрі вже встановлено та чи присутні всі необхідні бібліотеки, а якщо чогось не вистачає --- може сама (або спитавши користувача) завантажити все необхідне. користувачеві залишається лише знайти необхідну програму в списку і поставити галочку =)

отже, спробуємо встановити щось на прикладі гри wormux.
1. відкриваємо системне меню, на закладці комп'ютер шукаємо пункт встановлення пз і запускаємо менеджер пакунків, для його роботи необхідний адміністраторський (root) доступ --- тому на запит системи вводимо пароль адміністратора.
вікно менеджера пакунків розділено на чотири частини (див. скріншот): справа вгорі --- панель фільтрування та пошуку програм, під нею --- інформаційна панель, що показує рівень використання жорстких дисків та об'єм вільної пам'яті. справа вгорі --- перелік програм (встановлених --- з галочками, та доступних для встановлення --- з пустими квадратиками), а під нею --- панель з різноманітною детальною інформацією про вибрану програму.
2. в рядку пошуку набираємо назву гри wormux, і клацаємо кнопку пошук --- і отримаємо в правій панелі перелік пакунків, що мають слово wormux у назві. всього два пакунки, читаємо анотації на закладці опис: нам потрібен wormux-beta (сама програма), а навпроти wormux-beta-debuginfo галочку не ставимо (це технічна інформація для відладки програми).

3. клацаємо кнопку прийняти внизу --- і... все. чекаємо, поки програма завантажиться і встановиться.


от, практично, і все, що треба знати для того, щоби встановити програму з мережевого репозиторія у opensuse 10.3. тепер просто шукаємо встановлену гру в системному меню --- на закладці програми, в розділі ігри > бойові знаходимо рядок worms(r)-like game (wormux) з озброєним пінгвіном в іконці, запускаємо.

залишилося знайти, проти кого зіграти --- самому цікаво лише хіба що разочок =)