кайдани за власні гроші?

| комп'ютери, windows, воля

я прихильник ідеї вільного програмного забезпечення. прихильник -- не фанатик: використання виключно програм із відкритим кодом не перетворилося для мене на мету заради мети чи на свого роду релігію з лінусом торвальдсом та річардом столманом в пантеоні. я не ходжу по вулиці з плакатом "геть microsoft" і не тероризую перехожих запрошеннями негайно видалити windows з їхніх комп'ютерів. проте... час від часу я запитую різних людей, що мають пк чи ноутбук вдома, чому там встановлено windows, і чи не хотіли б вони спробувати linux. переважна більшість категорично відмовляються. але я сприймаю це як нормальне явище -- а от знаєте, що мене більше всього дивує? практично ніхто не може більш-менш переконливо аргументувати свою відмову.

про людей, котрі свідомо встановлюють неліцензійну (читай -- крадену) операційну систему, напишу за іншим разом. люди, що купують персональний комп'ютер, не цікавлячись, чи продавець встановив на ньому ліцензійну, а не піратську операційну систему -- це теж окрема історія. сьогодні хочеться звернутися до тих, хто абсолютно законно купує в магазині ноутбук чи комп'ютер, на якому виробником вже встановлено ліцензійну windows vista або й windows xp.

ключове питання до таких людей: чи ви читали ліцензійну угоду?

почитайте. вдумливо. усвідомте, які ви маєте права на програмне забезпечення, за яке вас змусили заплатити чималі гроші (близько $40-50 за oem-версію windows vista home basic для виробника плюс націнка за логістику, мито й податки, заробіток дистрибьютора та продавця). якщо самому читати ліньки -- перегляньте принаймні статтю скотта гранемана "сюрпризи в ліцензійній угоді microsoft vista" (англ.)

ось цитата зі статті (в моєму -- не ідеальному -- перекладі), яка чудово зображує ставлення монополіста на ринку десктопних операційних систем до клієнтів:
ліцензія microsoft звучить так, наче написана юристами, котрі прагнуть мені щось заборонити -- на відміну від ліцензії gpl, котру писала людина з метою розповісти мені про те, що я можу робити.
колись я написав таке:
якби вибір стояв так: платний windows чи платний macos, або ж так: платний windows або платний linux (за приблизно такою ж ціною) -- я б однозначно вибирав windows. якщо ж так: платний windows чи безплатний linux -- можна подумати...
сьогодні я б і не задумувався -- лише linux. тому, скоріше за все, купуючи наступний пк чи ноутбук, я виберу модель, доступну як мінімум без операційної системи. а якщо пощастить -- вже з передвстановленим "пінгвіном".