eee pc вилетів у вікно

| комп'ютери, linux, нетбук, товари

буває, що твої пронози справджуються. не страшні оповідки з серії "аби ляпнути" -- а саме прогнози, що спираються на якийсь там аналіз ситуації або й навіть на "експертну інтуіцію". і коли вони справджуються -- це приємно. інколи навіть "підсолоджує" гіркоту від самої події =)

отже, два тижні тому, вкотре оцінюючи ситуацію довкола ультрапортативного бюджетного ноутбука asus eee pc, я собі написав у блозі таке:
цитата: щось мені видається, що нова версія [asus eee pc] постачатиметься з передвстановленою ос windows, і десь 50 доларів роздрібної ціни -- це ліцензія microsoft... на мою думку, це було б помилкою -- але побачимо, як буде насправді.
...і сьогодні в новинах читаю: у 2008 році asus планує продати 5 мільйонів ноутбуків eee pc різних конфігурацій, і майже третина з них будуть запропоновані вже з передвстановленою операційною системою windows xp.

нагадаю, що перші, дешеві конфігурації постачалися виключно з адаптованою для eee pc версією xandros linux, а покупці мали можливість самостійно встановити на ці ноутбуки windows xp за інструкцією, яку asus додавав до кожного такого ноутбука.

отже, проноз справдився. для asus це логічний крок: скажімо, відмова американського wal-mart від продажу в магазинах найдешевшого пк з linux не в останню чергу пов'язана із тим, що пересічний покупець в такому магазині просто не готовий бачити на своєму пк щось інше, окрім windows. не готовий -- хочеться сподіватися -- поки що. нехай. враховуючи, що asus планує підвищити цінову планку й запропонує "дорослі" конфігурації eee pc за ціною аж 600 баксів -- рішення одразу ставити на ці машинки windows є логічним: 40 доларів від $199 (початково анонсована ціна eee pc) -- це 20%, багато! але для ціни в 600 долярів -- це лише 4,5%, майже непомітно з точки зору покупця.

ну і нехай. я ж повторю ще раз: майбутнє масового персонального пк -- це ноутбуки якраз у сегменті цін близько $199-299, і якщо asus зараз відступається від цього сегменту -- знайдуться виробники, які лишень цього й чекають. почекаємо і ми.

p.s. а ось правильний погляд на той самий анонс asus: третина asus eee pc -- а це більше як півтора мільйони штук! -- будуть продані у 2008 році з передвстановленим linux'ом. це більше, ніж сума усіх споживацьких моделей пк/ноутбуків з передвстановленим linux за всі попередні роки. і це -- справжнє досягнення =)

p.p.s. перегляньте всі інші мої дописи про asus eee pc.