балаклава

| мандри

отже, вчора були в балаклаві, це невеличке містечко неподалік севастополя, розташоване довкола компактної бухти, яка сполучена з морем вузькою протокою і захищена від бурь та штормів двома високими горами. таке стратегічно зручне розташування оцінили свого часу ще італійці, які й заснували тут перше більш-менш цивілізоване поселення — чембало, і збудували на горі над бухтою фортецю. назву «балаклава» селище отримало пізніше від турків, котрі відвоювали і певний час утримували цю стратегічну точку.

приблизно з середини п'ятидесятих до початку дев'яностих років 20-го століття балаклава була закритим містечком, і у цей період там було збудовано радянську надсекретну базу підводних човнів — величезний, захований у горі комплекс, куди заходили для ремонту та переозброєння радянські підводні кораблі. підземні доки, зали і коридори було спроектовано таким чином, щоби витримати ядерний удар ймовірного супротивника, а у арсеналі зберігалися ракети та ядерні боєголовки.

база у балаклаві діяла з 1964 до 1991 року, а зараз там поступово обладнують музей українського воєнного флоту, і водять цікавих туристів у екскурсії кілометровим маршрутом по підземних приміщеннях. звісно, не можна було не скористатися такою нагодою, тож ми віддали по 25 грн і за екскурсоводом пірнули в темні коридори часів холодної війни…

це треба бачити. я зробив кілька фотографій — вони нагадують рівні якоїсь комп'ютерної гри на кшалт duke nukem (ага, там також був рівень з підводним човном у доці) чи silent storm.

власне, окрім генуезської фортеці та бази підводних човнів у балаклаві ми більше 6ічого й не бачили — час було вже повертатися до сучасності, йоги та вечері в «ласпі» =)

посилання: