як... встановлювати програми з бінарних пакетів

| комп'ютери, ігри, linux

я вже писав якось про ufo: alien invasion -- мовляв, така цікава комп'ютерна гра, пробиває на ностальгію за першим ufo тощо. хочеться продовжити, поки ще є час -- схоже, скоро на роботу =) отже, цей пост (або ж декілька, якщо не вкладуся в один) буде продовженням оповідки про ufo: ai а також про те, як встановлювати програми в linux: найперше викачаємо і встановимо гру, а тоді трохи постріляємо інопланетну ворожнечу, і все це -- крок за кроком з коментарями та скріншотами.

навіщо все це? ну... мені видається, що ufo: ai -- одна з тих забавок, які варті мого часу, і не лише витраченого власне на гру: хочеться, щоби її знали й любили, як колись. щодо людей, котрі зовсім не граються в комп'ютерні ігри... скажу так: ви або граєтеся у щось не-комп'ютерне... або ж мені вас шкода і вам варто показатися психіатрові, бо гра -- невід'ємна частина життя людини з фантазією. імхо.

тепер традиційне попередження:
! фрагмент тексту про встановлення програми в linux розраховано на людей, що не знайомі або мало знайомі з linux. досвіченим користувачам краще читати про власне ігровий процес в ufo: ai.
можна переходити до справи.

встановлюємо ufo: ai

технічно найкращий варіант встановлення гри -- з онлайн-репозиторія (див. як... встановлювати програми з репозиторія): це майже завжди гарантує відсутність проблем з необхідними бібліотеками, сумісністю, подальшим видаленням програми тощо. у репозиторіях opensuse є ufo: ai, проте... гра все ще у фазі активної розробки, і хто сказав, що у репозиторії -- найбільш актуальна версія? якраз навпаки, там, скоріше за все, щось застаріле. або ж що, коли на пк не opensuse, а якийсь інший дистрибутив, для якого в репозиторіях немає потрібної програми?

коротше кажучи, альтернативний спосіб встановлення гри -- з бінарного інсталяційного пакета, який зазвичай має роширення .run. так і вчинимо: прямуємо на офіційний веб-сайт ufo: alien invasion, відкриваємо розділ download, і врешті-решт потрапляємо на сайт sourceforge.net, де доступні інсталяційні файли гри, включаючи актуальні версії для linux, windows та mac os.

на момент підготовки цього допису найбільш актуальна версія ufo: ai -- 2.2.1, проте в мене вона не запустилася через відсутність якоїсь бібліотеки на пк. це дивно, бо в бінарних файлах зазвичай критичні й нестандартні бібліотеки мають бути прикомпільовані статично, проте... не будемо з цим розбиратися, а просто візьмемо попередню версію -- 2.2, -- з якою жодних проблем нема. отже, веб-сторінку з переліком доступних файлів проекту гортаємо трохи нижче, шукаємо файл ufai-2.2-linux.run, і викачуємо.



доведеться трохи почекати: 400 мегабайт. завантажувати можна в будь-яку теку на жорсткому диску, для зручності можна прямо на робочий стіл.
! зі встановленням гри у windows не має бути жодних проблем, достатньо лише завантажити інший інсталяційний файл, ufoai-2.2.-win32.exe -- і запустити його.
гаразд, що ми викачали? інсталяційний пакет, всередині якого є скрипт автоматичного встановлення, а також архів з усіма файлами гри, цей файл треба запустити на виконання за допомогою командної оболонки (shell), це роблять у командному рядку =) ага, саме так. якщо до цього часу не доводилося зустрічатися з легендарним командним рядком -- саме час почати боятися, бугога =)

насправді все буде досить просто. інсталятор ufo: ai не обов'язково запускати з правами адміністратора (root), проте тоді скрипт все-одно запитає адміністраторський пароль, і ще й задаватиме різні дурні запитання (наприклад, в якій теці утворити символічні посилання на програму), тож найпростіше й найправильніше все-таки одразу відкрити вінко терміналу з правами адміністратора, і вже у ньому запустити інсталятор. в opensuse просто шукаємо в головному меню програми > система > термінал > програма терміналу (з правами адміністратора) -- відкриється вікно з одним словом пароль (або password) -- набираємо пароль адміністратора (користувача root) і отримуємо запрошення командного рядка, щось на кшалт такого:
hobbit:~ #
не перейматимемося тим, що воно означає, важливо те, що тепер система чекає від нас якихось команд. ніяких чудесних фокусів роботи з командним рядком нам не треба розучувати: ми хочемо лише запустити інсталяційний скрипт, який (сподіваюся) збережений прямо на робочому столі. невеличка хитрість є лише в тому, що в linux (втім, як і у windows) робочих столів може бути декілька... по одному на кожного зареєстрованого користувача, плюс один адміністраторський. наприклад, якщо ім'я користувача (login) pupkin, то увесь вміст робочого стола знаходиться в теці /home/pupkin/Desktop/, а у прикладі на скріншоті користувач називається tivasyk, тож згадується тека home/tivasyk/Desktop/... все просто, важливо лишень пам'ятати, що якщо в слові Desktop перша літера велика -- значить, і друкувати з клавіатури треба першу велику літеру!



за допомогою двох простих команд -- cd та ls -- відкриємо потрібну теку й подивимося, які файли там єсть (див. відповідний скріншот):
cd /home/tivasyk/Desktop/
ls
система видасть перелік файлів на робочому столі, серед яких має бути потрібний нам пакет ufoai-2.2-linux.run -- запускаємо його на виконання командою sh:
sh ufoai-2.2-linux.run
надрукувавши sh ufo, можна натиснути клавішу tab на клавіатурі -- система сама доповнить ім'я файла, залишиться лише перевірити (якщо в теці є кілька схожих файлів) і натиснути enter. тепер можна випити кави: якийсь час інсталяційний скрипт перевірятиме бінарний файл на можливі помилки (вони можуть виникнути, якщо файл завантажився не повністю) і розархівує програмні файли, тоді відкриється вікно інсталятора і почнеться встановлення гри.


! коментар. юрій новоставьский підказує технічно більш правильний -- з огляду на безпеку й надійність -- спосіб запуску інсталятора. ключовий момент: варто запускати консоль не з правами адміністратора, а з правами користувача. тоді команда

pwd

покаже поточну теку, скоріше за все домашню теку користувача -- в нашому випадку /home/tivasyk. наступні дві команди дозволять перейти до теки стільниці (Desktop) й переглянути її вміст:

cd Desktop
ls

далі вказуємо системі, що завантажений пакет можна запускати на виконання (інакше він сприйматиметься просто як текстовий файл):

chmod +x ufoai-2.2-linux.run

і нарешті запускаємо інсталятор вже з правами адміністратора:

sudo ./ufoai-2.2-linux.run

після цього система запитає адміністраторський пароль -- і виконає скрипт встановлення.
коли встановлення завершиться, інсталятор покаже у віконці інформацію про те, в яку теку встановлено гру (як правило /usr/local/games/ufoai/) та якою командою її запускати. втім, зручніше знайти відповідний рядок у головному меню, або створити його самим (про це якось іншим разом). зараз же можна запустити гру, просто натиснувши клавішу start у тому ж віконці. так і робимо...

налаштування

ура! воно працює (я сподіваюся). після завантаження гри програма запитає в нас ім'я гравця -- друкуємо свій псевдонім, щось на кшалт pupkin, neo або agent smith, можна також вибрати російську мову (нажаль, української ще немає) -- і тицяємо кнопку ok.



вперше запустивши гру, можна одразу зробити деякі налаштування -- відкриваємо розділ options. підрозділ video -- варто включити стиснення текстур (texture compression), "погодні" ефекти (weather effects), а якщо відеокарта дозволить -- вищу розподільчу здатність (resolution). щоби розгорнути вікно на весь екран -- ставимо відповідну галочку (fullscreen). підрозділ sound -- нічого цікавого, згодом можна відрегулювати гучність звукових ефектів та музики у грі. у підрозділі game включаємо тривимірний глобус (3d geoscape), а також дуже раджу включити підтвердження дій (confirm actions переключити в yes, або принаймні only for moving. для початківців бажано залишити галочки навпроти опцій "починати гру з робітниками та будівлями" (start with employees та start with buildings), але згодом буде цікавіше починати з "пустої" бази =)



ну от, гру встановлено й налаштовано. про те, як косити інопланетних загарбників -- буде окремий допис.

далі буде...