про музику: рабство і воля

| музика, інтернет, воля

новина дня: yahoo! закриває свій онлайновий магазин yahoo music store, який торгував музичними файлами, захищеними технологією drm і відповідними юридичними обмеженнями. хитрість в тім, що користувачі, котрі вже придбали там якусь музику, надалі не матимуть можливості поновити ліцензію -- отже, після копіювання таких файлів на інший пк, або навіть після поновлення/переінсталяції операційної системи drm-захищена музика від yahoo! не програватиметься.
пам'ятайте: ви не купуєте drm-захищену музику -- ви насправді купуєте лише тимчасове право програвати її за певних умов; уважно читайте ліцензію.
пройняло? ах, ви ще не купували музики онлайн? ну, але ж вам хочеться мати ipod, iphone, ibook? звикайте, це iжиття =)


наразі маю і хорошу новину: в мережі повно хорошої, і при тому вільної музики. зазвичай я нагадую про kahvi.org, але сьогодні випадково натрапив на ще один цікавий сайт: jamendo.com! тут також пропонують для викачування вільну музику, переважно ліцензовану за умовами creative commons (дозволяється щонайменше викачувати, копіювати, передавати іншим... з окремими обмеженнями, які залежать від конкретної версії ліцензії, детальніше на сайті creative commons).

я навмання завантажив перший-ліпший альбом у стилі техно-транс: leviathan від ax11... закинув на кпк, підключив bluetooth-навушники... і закохався! енергійний, чистий ритм і особлива атмосфера електронного звуку -- це "моя" музика, таке я можу слухати годинами без перерви і де завгодно.

чи потрібне резюме до цих двох новин? я вже з півроку практично не слухаю комерційну музику: не тому, що скупий, а радше тому, що знаходжу для себе цілий шар незвично приємних емоцій у "вільності" цифрової свободи.

p.s. до речі, yahoo! не перші роблять такий "подарунок" клієнтам. до них, з досить відомих компаній, до такого вдалися google, microsoft, sony тощо.