демонстрація сили

| архів, інтернет, фотографія, ностальгія

цікаво було знайти в архівах свої роздуми про веб-огляди. написано наприкінці 2001 року як вступ до першого — і останнього, — власного веб-огляду =)
мабуть, публікація оглядів веб-сайтів була дуже модною ще пару-трійку років тому, бо наразі в тенетах більш ніж досить ресурсів на тему «оглядання», і то різних за якістю. добре це чи погано? в будь-якім випадку мені це видається закономірним. адже хороший огляд знаменитого веб-ресурсу — відносно простий спосіб «заробити» досить широкий розголос, місце в результатах пошуку для свого сайту поруч із гучною назвою, та й просто можливість виговоритися в матеріялі, що не потребує значної уваги до формулювань. огляд любительський дозволяє людині, котрій, загалом, нема що сказати іншим, тим не менш заявити про себе в мережі, ба навіть більше — наче піднятися над іншими, бо ж оглядати можна лишень те, над чим височієш, чи не так? в термінах невербальної комунікації, частенько огляд — це демонстрація сили (значущості) через вторгнення на чужі терени.

(21 грудня 2001. переклад українською фрагменту власної «статті» для веб-сайту tivasyk@home)
пригадую, в ті часи справді веб-оглядів було безліч, на першому-ліпшому персональному сайті можна було почитати відгуки про сусідські домашні сторінки або відомі сайти на кшалт exler.ru (власне, і сам екслер цим забавлявся, хоча зараз дописів раніше 2005 року на його сайті не знайдете).


гаразд. для чого я взагалі взявся був писати веб-огляд? насправді то був ніякий не огляд*: мені трапилася персональна веб-сторінка з цікавими любительськими світлинами однієї московської фотоаматорки, альони журіхіної, і я про це написав. згодом прізвище довелося міняти в тексті, бо власниця сайту, знайшовши в тенетах посилання, звернулася з таким проханням електронною поштою =)

а тепер найцікавіше: той веб-сайт я знайшов у 2001 році на безкоштовному хостингу narod.ru — зараз чимало блогерів та сеошників всміхнуться поблажливо.

спробуйте відкрити ту саму адресу: alena.narod.ru

вісім років на безкоштовному, і то не кращому хостингу — а сайт існує! змінився дизайн, старі любительскі світлини замінено справжнім портфоліо, в якому є доволі цікаві роботи, але адреса залишається тією ж. хіба така сталість не варта поваги?

то скільки років твоєму блогу?


* завантажити оригінальний текст огляду (рос.) можна з drop.io (pdf, 144 кб).