в гостях у казки: говорить і показує microsoft

| комп'ютери, windows

в понеділок не полінувався й побував на презентації реліз-кандидата windows 7 у київському офісі microsoft. не скажу, що було дуже цікаво: з чотирьох презентаторів цікаво було спостерігати хіба що за виступом ігора шастітко (експерт з технологій microsoft) — та й то увагу привабив не стільки матеріал презентації, скільки активна манера ігора (гаджетоман!) у спілкуванні з аудиторією.

трохи дивним видалося мені формування цієї аудиторії: за форматом подія мала бути адресована журналістам, проте в перелік втрапив я і ще чотири чи п'ять блогерів, котрі до професійної журналістики ніяк не стосуються. і навіть так зібралося не більше 15-20 учасників. небагато: мабуть, криза вплинула =)

про «сіль» презентації не писатиму: знайдуться люди, котрі напишуть і про сам івент, і про поточний реліз windows 7. ба вже знайшлися: як виявилося, сашко семенюта був на презентації і вже позвітував. сподіваюся, він не полінується ще й встановити і потестувати реліз-кандидата: microsoft роздав учасникам диски з інсталяцією, якою можна користуватися до липня наступного року.

напишу про те, що є для мене важливим, і про що чомусь ніхто не поспішає розказувати. про локалізацію.

колись тарас олійник з itc залишив у своєму блозі невинний на перший погляд допис про апостроф, якого немає в українській клавіатурній розкладці windows xp... і започаткував суперечку в коментарях щодо української локалізації для xp, котра наче й існує в природі, але яку більшість коментаторів ніколи на власні очі не бачили. адже всі комп'ютери і ноутбуки, що постачаються в україну з передвстановленими ос від microsoft (за винятком, можливо, якихось спеціальних партій під тендери держорганів?) мають російську локалізацію. звісно, це не проблема microsoft — локалізацію замовляють дистриб'ютори, — від microsoft лише потрібен вчасно доступний український language interface pack (часто називають просто ліп'ом).
для довідки.
дата релізу windows xp для виробників: 24 серпня 2001
дата релізу windows xp «в коробці»: 25 жовтня 2001
дата релізу українського lip для windows xp: 3 жовтня 2005

щодо дати випуску української локалізації для windows — ліп обіцяють зробити доступним одразу після офіційного релізу windows 7 наприкінці поточного року.

але доступним кому і за які гроші?

отже, питання до юрія передрія (менеджер з продуктового маркетингу microsoft в україні) було просте: чи буде українська локалізація для windows 7 доступна користувачам і на яких умовах?

і як найчастіше це буває, справді цікавими є не рекламні презентації, а дрібненькі деталі. особливо у випадку з microsoft. користувачі windows 7 ultimate отримають локалізацію в комплекті з операційною системою. але ж переважна більшість пк і ноутбуків комплектуються значно дешевшою версією home basic? а вона буде без language pack'а, лише з фабричною локалізацією. пам'ятаємо, що для україни це російська локалізація, а якщо покупець такого ноутбука захоче український інтерфейс — отримає його за додаткову плату.

p.s. ще одна цікавинка, про яку навряд чи багато блогерів напишуть: microsoft вчиться продавати нову операційну систему… ще задовго до релізу! схема проста: купуючи новий пк з передвстановленою windows vista, покупець може додатково придбати купон на апгрейд до windows 7. і коли система буде доступною — завантажити поновлення з тенет. красота: «гражданє, пріобрєтайтє білєти государствєнного займа» =) і кредитуйте microsoft.