linux mint & mono: реквієм за здоровим глуздом

| видиво, комп'ютери, linux, підказки

начитався в тенетах про суперечку довкола mono в спільноті апологетів вільного програмного середовища, котра розгорілася після включення цього продукту в стандартний програмний набір дистрибутиву debian.
підказка. mono є реалізацією середовища розробки і виконання програм .net на базі вільного програмного забезпечення (вікіпедія). власне .net --- продукт microsoft, і є думка, що якась частина реалізованих в mono ідей та технологій можуть бути патентовані й використані в майбутньому (у випадку широкого розповсюдження проектів на mono) для патентного тролінгу спільноти розробників і користувачів вільного пз (як у випадку з вільною реалізацією fat32 в linux та відповідним позовом до tomtom з боку micrisoft).
втім, не про те хочу розповісти. вирішив я перевірити, чи включено mono в інсталяцію linux mint 6.


включено.

реквієм за здоровим глуздом

гаразд, навіть і не це обурило мене... можливо, в системі є щось таке, заради чого варто ризикувати?! може, половина системи збудована довкола mono, і без нього ніяк? нумо ж поглянемо, заради чого його додали... 34 мегабайти бібліотек, компіляторів тощо укладачі linux mint додали (або точніше залишили від ubuntu) заради двох програм, жодна з яких нах...й (пардон, вирвалося) не потрібна не те що мені, але й 90% користувачів: tomboy та giver.

хлилина мовчання за здоровим глуздом.
tomboy --- невеличка (принаймні має бути такою) програма для роботи з текстовими нотатками. не користуюся, бо в linux mint 6 (xfce) включений стандартний віджет, котрий робить те саме, але значно простіший і зручніший у використанні.

giver --- невеличка (йпрст... якби не оті 34 мб!) програмка для відправки файлів сусідам по локальній мережі. не потрібна, якщо є нормально налаштований доступ до сусідніх пк через nfs чи samba, або якщо люди користуються skype, icq/qip тощо... врешті-решт є просто електронна пошта.

лишнє в смітник!

гаразд, все фігня, крім бджіл =) зрештою, видалення того mono разом з обома лишніми програмами --- лише питання кількох секунд часу. відкриваємо менеджер пакунків, шукаємо mono і позначаємо все для повного видалення.

втім... дивіться відеопідказку.



отак просто.

p.s. читайте свого роду відповідь на цей допис у блозі fireon'а, і коментарі.