відновити видалені файли на флешці? просто!

| комп'ютери, windows, linux

хоча б раз в житті у кожного з нас виникає необхідність відновити файли на флешці чи «usb-свистку», котрі давно там займали місце, а щойно їх видалив — раптом знадобилися, і то чи не саме життя тепер залежить від можливості їх відновити =)

знайомо?!

програм для відновлення таких файлів у тенетах — повно. переважно платних: люди люблять заробляти гроші, особливо коли для цього майже нічого не треба. спраді: процедура відновлення «видалених» файлів у програмному плані тривіальна, і не вимагає від програміста практично ніяких глибоких знань системи.

і от починається епопея з пошуком спершу програми, яка «зробить неможливе», а тоді — серійних номерів, кряків, ключів тощо... бо тільки дурень платитиме за програму, яка знадобиться лише один (сподіватимемося) раз в житті, так?

але стривай! якщо процедура насправді елементарна — де ж безкоштовні й вільні програми?

є вільні програми. можливо, вони не такі красиві, як платні (хоча це спірний момент), і, можливо, трохи загубилися в цілому морі програмного сміття. ось непоганий варіант: testdisk та photorec.

testdisk
доволі потужний інструмент для діагностики та лікування дискових розділів та файлів, серед іншого вміє відновлювати видалені файли у файлових системах fat16/fat32, ntfs, ext2/ext3.
photorec
якщо testdisk не допоміг — можна спробувати більш спеціалізовану photorec, яка призначена для відновлення файлів окремих видів (зокрема, зображень), але впорається з цією задачею краще.


обидві програми вільні (ліцензія gpl), є версії для windows, linux, macos.

окрім того, програми включені до декількох «живих» дистрибутивів — наприклад, є в складі parted magic (livecd).

ще почитати

інші практичні дописи, що можуть стати в нагоді: