смартбук: як треба і як не треба

| комп'ютери, ринок

давно я не писав усілякої умні про ринок мобільних пк і про те, як треба і як не треба будувати нетбуки, смартбуки тощо... а тут на очі встрапили дві новини, які чудово доповнюють тему:

ну ж бо, подивимося...

...як не треба

японська корпорація sharp відома у вузьких колах гаджетоманів своєю серією sharp zaurus, яка в різні роки включала доволі розмаїту палітру мобільних комп'ютерів у форм-факторах кишенькових пк та смартбуків. свого часу zaurus'и були надзвичайно популярними в японії, але на інших ринках вони не були дуже розповсюдженими: зокрема у нас та в росії будь-які спроби їх продавати ефективно придусила свого часу hp, запропонувавши широку модельну лінійку ipaq'ів та аксесуарів до них. у 2007 році компанія вирішила зупинити випуск лінійки zaurus, зосередившись на інших пристроях — зокрема на смартфонах для американського ринку (красиві цяцьки!)

тим часом sharp, певно, виношував якісь приховані плани, бо днями анонсував нову модель: sharp hetwalker pc-z1. в назві немає натяку на zaurus'и, проте за форм-фактором це типовий представник лінійки!

що тут є? дуже компактний і легкий, порівняно з нетбуками, корпус у форматі книжки; 5-дюймовий тачскрін; 512 мб оперативної пам'яті, флеш-сховище на 4 гб та до 16 гб на microsd в карт-рідері; бездротова мережа, два порти usb.
назва: sharp netwalker pc-z1
форм-фактор: книжка, 68-кнопочна qwerty-клавіатура
дисплей: тачскрін 5", 1024×600 пікс.
процесор: freescale i.mx515 (800 мгц)
оперативна пам'ять: 512 мб
флеш-сховище: 4 гб (і до 16 гб в карт-рідері)
зв'язок: wifi (802.11 b/g)
роз'єми: usb ×2, аудіо 3,5 мм, карт-рідер microsd
операційна система: адаптована ubuntu linux
камера: —
додатково: —
акумулятор: 10 годин (нез'ємний)
розміри: 161,4×108,7×24,8 мм (діагональ 7,8")
маса: 410 г
початок продажів — вересень. з ціною $480 цей девайс можна продавати в японії (треба враховувати деякі анфантильні особливості цього ринку) — але жодних шансів поза межами країни!

чому так не треба?

дизайн. пристрій достатньо малий і легкий, щоби тримати в одній руці — але має книжний формат, як нетбук але ноутбук! такі пристрої мають бути орієнтовані на роботу з тачскріном, а клавіатура — лише додаток (гляньте ще раз sharp'івський sidekick для t-mobile: оце дизайн на відмінно!) 5-дюймовий дисплей у 8-дюймовому корпусі — це epic fail, котрий усі виробники повторюють раз за разом, і лише деякі (apple для прикладу) додумуються замаскувати брак технологічних можливостей залишити не більше 2-3 мм на рамку =(

функціональність. навіть нетбук є трошечки недокомп'ютером без постійного зв'язку з тенетами — а про цей пристрій і говорити зайве: тут обов'язково мав бути 3g-модем, без нього — цяцька для небагатьох, мультимедійний програвач в кращому випадку.

...і як треба!

тим часом nokia не полишає планів утриматися на маленькому, але з чудовими перспективами росту, ринку смартбуків. а щоби не дуже дражнити конкурентів, nokia називає свої гаджети як завгодно, аби не так, як інші: мобільний комп'ютер, інтернет-планшет, або просто n97 =) — і жодних смартбуків чи нетбуків. втім, нас не обдуриш =)

цього разу мова про новий пристрій: nokia n900, котрий покажуть 2-3 вересня у штутгарті на nokia world '09. по суті це компактний комунікатор з висувною qwerty-клавіатурою, 3,5-дюймовим тачскріном і надзвичайно багатим набором мобільних функцій.
назва: nokia n900
форм-фактор: планшетний слайдер, 38-кнопочна qwerty-клавіатура
дисплей: тачскрін 3,5", 800×600 пікс.
процесор: arm cortex-a8 (0,6..1 ггц)
оперативна пам'ять: до 1 гб
флеш-сховище: 32 гб (і до 16 гб в карт-рідері)
зв'язок: gsm/edge 900/1700/2100 мгц, umts/hspa, wifi, bluetooth 2.1
роз'єми: microusb, аудіо 3,5 мм,карт-рідер microsd, відео (тб)
операційна система: maemo 5 (fremantle)
камера: 5 мпікс, спалах
додатково: gps/a-gps, fm-трансмітер
акумулятор: 1320 маг (приблизно 6-7 год розмови, 4-5 год відео)
розміри: ?
маса: ?
невеликий огляд n900 (рос.) з ілюстраціями є на mobile-review.

європейці та американці побачать апарат в продажі у жовтні-листопаді за ціною €550; на сьогодні це приблизно 6700 грн або $800. дуууже дорого, але мова не про це ціну.

цей пристрій саме той дизайн (не оформлення, а форм-фактор і набір відповідних інженерних рішень), яким буде зручно користуватися «на ходу», і технічну начинку буквально на будь-яку забаганку (за винятком, можливо, акселерометра — але цілком можливо, що його просто не згадано в релізі?) але головне — навіть не це, а інтерфейс maemo 5, який дозволяє без зайвих проблем, без сертифікату з курсів windows mobile, користуватися усіма цими фічами! перегляньте пару рекламних роликів nokia:
бомба. якщо хтось чекав убивцю iphone'ів — то майже дочекався, nokia на правильному шляху. залишається, як завжди, питання ціни, але навіть за $800 (і значно менше з контрактом від t-mobile в сша, приміром!) ця машинка продаватиметься значно краще, ніж sharp'івський netwalker.

сперечаймося?