реінкарнація пінгвіна: крок за кроком (продовження)

| комп'ютери, linux, підказки

продовжую налаштовувати щойно встановлену м'ятну цукерочку =) наступний крок — причісування системи та налаштування поведінки: адже користуватися нетбуком має бути зручно і приємно.

українська клавіатура

я вибирав укранський інтерфейс інсталятора — отримав український інтерфейс системи, без зайвої мороки. тепер потрібна ще й українська клавіатура.

правий клік на панелі — і в меню вибираю пункт додати нові елементи…, тут знаходжу віджет розкладки клавіатури, додаю на панель (прапорець сша). відкрилось вікно налаштування розкладок; вибираю клавіші для перемикання (опції розкладки, ctrl+shift), додаю українську (варіант winkeys).

так само можна додати російську розкладку, якщо потрібна. закриваю, перевіряю — ctrl+shift одразу працює. і жодних танців з бубном, як з linux mint 6.


налаштування розміру шрифтів

стандартний розмір шрифтів трохи завеликий, як на дисплей нетбука. виправляю: головне меню > параметри > xfce4 mintconfig, закладка стільниця, аплет зовнішній вигляд; у новому вікні вкладка шрифти — встановлюю нетипові параметри dpi на рівні 85.

насолоджуюсь компактнішими шрифтами.


причісування зовнішнього вигляду

це на любителя. варіантів комбінування віджетів, тем, візуальних ефектів — безліч, це вам не windows xp. роблю таке...

здається, все.


клавіатурні скорочення

нюанс, але для мене важливий: налаштовую клавіатурні скорочення для запуску уживаних програм, перемикання між робочими областями та для швидкої роботи з вікнами.

залишилось: видалити лишні програми й бібліотеки (наприклад mono), і встановити те, чим користуватимусь. про це — в іншому дописі, проте вже не сьогодні.

(далі буде)