мої довгоочікувані забавки

| комп'ютери, ігри, linux

я давненько нічого не писав про комп'ютерні ігри. не дивно, адже практично вже забув, коли востаннє грався… переважно нетбук слугує мені зараз за книжку перед сном, та зрідка дивлюся пошту. але… я ще пограю!

є кілька таких ігор, в котрі зараз ще або не можна пограти зовсім, або ж нема сенсу, бо вони хоч і в розробці, але не доведені до того стану, коли вже можна буде братися по-справжньому до них. ігри, заради яких можна буде відкласти на кілька днів усі книжки.

от про ці довгоочікувані забавки розкажу.

зазначу одразу, що мова йде про проекти, що є у версіях для linux — пересідати на windows заради лише задоволення погратися я не збираюся.

freeorion

жанр: космічна покрокова стратегія
ліцензія: вільна (детально)
схоже на: master of orion, anacreon v2
сайт: www.freeorion.org

я взагалі любитель неспішної, вдумливої — але не до рівня шахів — гри, тому глобальні покрокові стратегії полюбляв завжди. втім, master of orion «пропустив» свого часу, хоч і багато чув. колись спробував freeorion, і мені сподобалося, як добре тут скомпоновано найкращі риси походівок і надзвичайно приємний графічний інтерфейс. freeorion обіцяє стати справжньою цукерочкою, щойно сягне хоча б версії 0.4 (див. роудмап), а далі має бути ще цікавіше… наразі — 0.3 іграбельна, майже завершена, 0.4 в роботі.

проект «живий»: є активність команди розробників на форумі. чекаю, в це б я залюбки погрався на пенсії =)


danger from the deep

жанр: тактичний симулятор підводного човна
ліцензія: вільна (детально)
схоже на: silent hunter
сайт: dangerdeep.sourceforge.net

свого часу пробував silent hunter 2, сподобалося: сама ідея симулятора німецької субмарини часів другої світової війни додає якоїсь невимовної атмосферності геймплею. danger from the deep навіть на поточному етапі виглядає гарно на скріншотах і на відео.

версію 0.3.13 можна завантажувати й випробовувати, проте наразі з точки зору гри це ще тільки «заготовка», не реалізовано більшість ігрових функцій. і хоч сайт виглядає мертвим (останню новину датовано літом минулого року), проте на сторінці проекту на sourceforge видно, що він живий, якась робота йде.

чекатиму.


0 a.d.

жанр: історична стратегія реального часу
ліцензія: вільна (детально)
схоже на: age of empires, козаки
сайт: wildfiregames.com

другий age of empires прийшов, коли геймери наситилися обома warcraft'ами, а на ринку було безліч клонів. і одразу сподобалася усим, кому хотілося спокійнішого геймлею, в чімось ближчого до civilization, але в реальному часі. а ще нюанс, який годі передати: концепція історичного розвитку цивілізації на екрані створила новий жанр у жанрі...

про 0 a.d. (зеро ейді) наразі мало що відомо: забавка ще на стадія пре-альфи, немає іграбельних демок. є лише надзвичайно красиві скріншоти і один офіційний трейлер — класний. відпочатку розробники працювали над грою на продаж, аж ось влітку відкрили вихідні коди і продовжують працювати відкрито. робота триває, остання новина датована 9 вересня.

звісно, на нетбуці в це не пограєшся... але чекаю.


наразі все. за іншим разом напишу про ігри для linux, яких… немає, але дуже хотілося, щоби були. можливо, ще знайдуться захоплені програмісти?