так хто і коли насправді випустив перший ноутбук?

| комп'ютери, ностальгія

на сайті itc.ua новий цікавий конкурс: компанія дкт, що спеціалізується на продажах ноутбуків, спільно з toshiba вирішили запустити рекламний проект у форматі вікторини. взяти участь може кожен зареєстрований читач itc.ua. призи — 15 зовнішніх накопичувачів на 120 гб та один нетбук toshiba.

ідея хороша — полюбе краща, ніж витрачати гроші на білборди (sic... давно над цим думаю, треба нарешті взяти на озброєння). але є один маленький нюанс...

перше питання звучить так:

в якому році було випущено найперший у світі ноутбук?

бачте, хлопці в toshiba переконані, що саме вони придумали перший у світі ноутбук, тобто розкладний портативний комп'ютер у форм-факторі «книжки». тим часом історія будь-якого винаходу — наприклад тих же едісона і свона з лампочкою, і двадцяти-двох інших винахідників, котрі пропонували схожі ідеї до них (!) — мала б навести на певні думки...

навряд чи можливо точно сказати, хто перший придумав та втілив у життя ідею ноутбука. проте одним з перших комерційних взірців вважається модель grid compass 1100, випущена у 1982 році (див. ілюстрацію вище). цей комп'ютер коштував фантастичні $8'150 — порівняйте до середньої ціни нового автомобіля в 1982 році, $7'980. тим не менш, комп'ютер знайшов застосування, зокрема в nasa та у військовій галузі.

тим часом перший ноутбук toshiba було випущено через три роки, в 1985-му. модель називалася t1100 (збіг?), і коштувала увересні 1986 року приблизно $2000.

до речі, на європейському веб-сайті toshiba ще зберігається сторінка з рекламою t1100 plus, і лінк на рекламну брошюру (файл pdf, 1,62мб) з технічними характеристиками.

p.s. а нетбук toshiba я би потримав у руках, заради інтересу.

оновлено. питання другого дня: «яка компанія першою випустила ноутбук?» ну, ти вже знаєш правильну відповідь, чи не так?