шелл апупєл, або тонкий гумор рекламістів

| негатив, автомобіль

після повернення з автопоїздки європою більше не комплексую щодо ціни пального: літр 95-го в польщі та швеції коштував мені близько 1,30 євро, тобто приблизно 13 грн. хіба це можна порівнять до 7,60 грн у нас? щоправда, порівнювать треба не з 95-м, який в україні не виробляють, лише «бадяжать», доливаючи всяку х…ню до 92-го — а з імпортним 95-м євро 4, який у нас розливають далеко не всюди. і навіть де розливають — не завжди чесної якості. але навіть 9,00 за (сподіваюся) чесний а-95 євро4 — виявляється доволі недорого. тому заправляюся зазвичай на дорогих заправках, попередньо заглядаючи в цінник (там мусять вказувать виробника!) і заливаючи пальне виключно імпортне.

але мова про інше. їду вчергове на shell, заливаю їхнього v-power’а — і отримую від продавця картку shell smart: мовляв, вам сьогодні вельми поталанило — збирайте бали і вибирайте фантастичні призи!

ну, я сам працюю в рекламі, тому до всяких таких заморочок ставлюся з певною професійною зневагою… втім, такого розводу лосів, який народився в розумних головах рекламістів shell’а, навіть я не сподівався…

слідкуємо за ручками: літр v-power «тягне» на 2 акційних бали, літр звичайного бензину (в т.ч. а-95) — лише 1 бал. машинка бере приблизно 8 літрів пального на 100 км по місту (я не гонщик, катаюся спокійно). припустімо, я купуватиму лише v-power.

тепер поглянемо, які призи мені пропонують в обмін на ці бали… для прикладу візьмемо навігатор garmin nuvi 205w — він мені к бісу не здався, враховуючи наявність навітелівської навігації в комплекті з acer liquid e і можливість «зпіратити» igo з мапами хоч північного полюсу… але як варіант аксесуара в автівку — піде. отже, яка там вартість в балах?

о_О спершу не повірив очам: 36’660 балів.

іншими словами, мені довелося б придбати… аж 18 тисяч 330 літрів (!) і проїхати… 229’125 кілометрів (!), щоби shell подарував мені непотрібний девайс, якому ціна — ви не повірите! — аж 220 бакси в базарний день.

хвилина мовчання.

хлопці, для порівняння: гарантійний пробіг opel astra g складає 300 тис. км, це приблизно 10 років спокійного використання. в грошовому еквіваленті цей двісті-доларовий подаруночок виливається у… 168’450 гривень (9,19 грн/л), витрачених на пальне! тобто shell «з барського плеча» фактично дарує нам знижку аж 1%.

браво, shell.

певно, найдешевші призи в цій супер-мєґа-акції рекламісти shell вибирали вже одверто сміючись із потенційних учасників, прошу: сухарики та насіння (по 50 балів — 25 літрів v-power або повний бак українського «високоякісного шмурдяка»).

я вже бачу перший коментар чергового аноніма: мовляв, фулє пузиришся, дареному коневі в зуби не заглядають, а якщо тобі щось не подобається — просто проходиш повз і всьо. так? а от зачепило мене таке ставлення до клієнта. про те і написав. правда — краще ніяких акцій не проводити, роблячи ставку на високу якість пального порівняно до інших мереж — ніж робити отаке.

p.s. прошу вважати цей допис рекламою мережі заправок shell і акції shell smart, а гонорар зарахувати балами на акційний рахунок =)

оновлення: вніс невеликі поправки — врахував трішки вищу ціну garmin nuvi 205w порівняно до модифікації nuvi 205, і дещо вищу ціну v-power за ту, що використав спершу в розрахунках, розрахував розмір знижки.