святкові роздуми про гроші

| україна, негатив, ринок

десь в процесі святкувань та спілкування з рідними, друзями і просто хорошими знайомими, з усього потоку свідомості мозок вихопив одну сентенцію, видану двома людьми в різний час (один працює в банку, другий має маленький бізнес):

при владі експортери, котрим міцна гривня не вигідна

робіть собі висновки. восени курс непомітно, але невпинно підростав, і якщо в нацбанку буде порядок і достатньо доларів для «ручного керування» курсом — він і далі так ростиме, малопомітно для пересічного громадянина (щоби не викликати паніки), але зручно і вигідно для експортерів. але якщо в нацбанку не буде порядку… якщо закінчиться валюта… якщо трапляться бодай якісь заворушення в політикумі… ну, коротше, всім все ясно.

особисто я після української банківської кризи 2008 року не маю жодної довіри до банків: в наскрізь неправовій державі перша-ліпша зручна цидулка товстомордого бичка з нацбанку виправдає будь-яку поведінку банкірів стосовно депозитів… тож якби я мав хоч скільки небудь значну суму — сильно задумався би над способами її збереження поза українською банківською системою… але оскільки великих заощаджень не маю, підійде банальне, всім близьке і зрозуміле зберігання вільної готівки в доларах або євро — в будь-якім випадку це надійніше, ніж український банк.

на ілюстрації — графік курсу гривні до ам. долара за рік, інформація від finance.com.ua. нажаль, безкоштовно доступно не більше року статистики — а цікаво було б переглянути в глибшій рестроспективі.