є машина для батьків

| життя, комп'ютери, linux, підказки

середульший син в канаді, в батьків велика потреба підтримувати зв’язок. це змусило їх, мабуть, вперше в житті по-справжньому побачити в комп’ютерах та мережах справжній інструмент, а не забавку недоучених студентів. на їхнє прохання придбав ноутбук.

вибрав 15-дюймову модель emachines e732 у версії з intel core i3 та інтегрованою графікою intel hd. головними умовами були великий екран та доступна ціна. потримав машинку в руках — все сподобалося: приємний на дотик і практичний темний пластик, мінімум дизайнерських витребеньок. є, звісно, й недоліки — відносно малий час автономної роботи та дистрофічне розташування home, pgup, pgdn, end на цифровій клавіатурі, — в моєму випадку мінуси не критичні.

з коробки на машинці встановлено linpus linux lite на базі moblin’а. перш ніж видаляти, вирішив поглянути на систему ще раз (див. скріншот), під кутом поточної задачі — а ну ж як найбільші проблеми розробники вже виправили?

знову приємні враження від оформлення — і, на жаль, розчарування практичною стороною: чомусь цього разу вкраїнського інтерфейсу й клавіатури немає, російська — є. рідному acer’у незалік, адже машинка прийшла в україну офіційним каналом. я ще трішки поклацав мишкою, вже без ентузіазму… і завантажився з флешки зі свіженким linux mint’ом на базі debian.

ну бо ж яка тому розумая альтернатива?

тут мав сюрприз: debian «під капотом» не впізнав модуль wifi (broadcom’івський bcm43225)… але назад дороги нема (не moblin же полишити батькам?), тож встановив мінт і поліз під стіл за старою точкою доступу та коротким пачкордом, які використовую в таких випадках, щоби дати машинці дротову мережу. погляд впав на micronet’івський usb’шний модуль wifi, котрий я колись придбав ще за часів використання windows, а пізніше так і не зміг запустити під linux’ом… і щось підштовхнуло мене показати цю забавку свіжовстановленому мінт’у.

завелося з пів-оберта! в мене впала щелепа.

підключився, поновився, пішов шукати все-таки рішення проблеми з рідним broadcom’ом. начитався чимало, але врешті-решт лінукс щасливо впізнав bcm4322 після двох невеличких поправок:
  • встановив пакунок firmware-brcm80211;
  • заблеклістив модуль acer-wmi.
те, що «ванільний» debian не має в наборі невільних пакунків з firmware для досить розповсюджених модулів broadcom — розумію, але чому укладальники linux mint не додали їх до дистрибутива? встановлюється легко:
sudo aptitude install firmware-brcm80211
щодо acer-wmi не певен на 100%, чи впливає на процес… але коли wifi раптом весело підхопився — я вже не дуже хотів експериментувати. заборонити завантаження модуля можна так:
sudo nano /etc/modprobe.d/blacklist.conf
…і додати окремим рядком наприкінці файлу щось таке:
blacklist acer-wmi
ну а далі — налаштування користувачів з необхідним мінімумом прав, оформлення стільниці, доступні посилання на найбільш уживані програми та веб-сайти.

і довгий процес навчання — який переважно ще попереду =)