французька мова в тенетах

| огляд, інтернет, французька мова

давно вже обіцяв розповісти щось про те, як я вивчаю французьку… проте розповідать нема що: вже майже рік відвідую київську школу «bonjour français», котра не просто дає мовні курси, а спеціалізується на процесі підготовки до еміграції до квебека.

не жалітимуся на те, що власні успіхи у навчанні видаються мені доволі скромними — кожен, хто пробував вивчити мову в свідомому віці за рік, а не в дитинстві й за десять, знає, як воно. розповім про корисне: безкоштовні ресурси в тенетах, котрі більш чи менш регулярно використовую для вивчення французької.

тим, хто добре володіє англійською, доступно на порядок чи два більше справді хороших ресурсів, тож найперше попереджу, що велика кількість із перерахованого буде не для всіх. повні посилання на відповідні сайті — за кліком на лінк в дужках.

словники й перекладачі

lingvo — найкращий онлайновий словних із тих, якими користувався. на жаль, франко-українського словника тут нема, доводиться користуватися російським розділом. (lingvo.ua)

google translate — згадка цього ресурсу викличе посмішку в багатьох… а даремно! секрет правильного використання простий: не намагатися перекладати з української чи російської — а з англійської. і, звісно, застосовувати мізки до результатів перекладу. (translate.google.com)

словники tv5 — мабуть, хороша альтернатива lingvo на пізніших етапах навчання, бо поєднує цілий набір мовних словників: тлумачний, франко-англійський, синонімічний, і навіть довідник із відмінювання дієслів. є бонус у вигляді втулок для вогнелиса (чи ie), котрий додає рядочок пошуку слова на тулбар веб-оглядача. (dictionnaire.tv5.org)

довідники з граматики

конжугатор about.com — довідник з відмінювання французьких дієслів, надзвичайно корисний ресурс, його просто неможливо переоцінити. в навчанні користуюся чи не частіше, аніж словником. інтерфейс — англійською, але чи ж я не попереджав? (french.about.com)

де-конжугатор about.com — дозволяє віднайти інфінітив дієслова за будь-якою його формою. надзвичайно корисно на початкових етапах навчання, коли книжку (адаптовану) французькою почитать вже хочеться, але вгадати дієслово з тексту буває годі. (french.about.com)

довідник часів about.com — власне таблиця граматичних часів дієслова з посиланнями на відповідні розділи граматичного довідника. взагалі на about.com ціла купа матеріалів для вивчення французької, але це саме «купа», часто-густо погано впорядкована. втім, тут можна знайти багато цікавого, якщо пошукать; все англійською. (french.about.com)

конжугатор tv5 — вже згадував вище, це один з інструментів словника в розділі сайту телеканалу tv5monde, присвяченому вивченню французької мови. (dictionnaire.tv5.org)

tex's french grammar — про цей сайт можна довго розповідать, але якщо коротко: ілюстрований у стилі дитячих коміксів і озвучений довідник з різних розділів граматики французької мови, з гумором і вправами =) має свій невеличкий довідник з відмінювання дієслів, цікавий тим, що він доступний також як документ pdf: одна сторінка на кожне дієслово, досить зручно для друку і поступового завчення. основна мова — англійська. (laits.utexas.edu/tex)

почитати й послухати

аудіокнижки librivox — про цей сайт я колись згадував, тут можна знайти і книжки французькою, наприклад, «трьох мушкетерів» дюма чи «20’000 льє під водою» жюля верна, з посиланнями на тексти книжок. наразі я ще не «доріс» до неадаптованих текстів, читаю-слухаю адаптації від cle international, але на все свій час. (librivox.org)

аудіокнижки litterature audio — подібно до librivox, це сайт присвячений аудіокнижкам за вільними текстами, начитаним спільнотою, але містить лише записи французькою мовою; є рубрикація за жанром, автором, історичним періодом, географією; в бібліотеці більш як 2,5 тисячі записів. (litteratureaudio.com)

ebooks libres et gratuits — величезна бібліотека оцифрованих текстів французькою мовою, переважно художніх творів. чудово доповнює збірки аудіокнижок можливістю завантажити додатково текст в одному з кількох форматів (epub, mobi тощо) для паралельного читання. (ebooksgratuits.com)

передачі radio canada international — цілий сайт канадської радіокомпанії з великою кількістю доступних для прослуховування матеріалів. можна слухати новини або «форматні» передачі, як от tam-tam canada або courrier mondial. (www.rcinet.ca)

подивитися

свинка пєпа — надзвичайно веселий мультфільм про родину свинок, який можна дивитися разом з дітками. оригінальний проект — британський, але є французька версія з дуже простою мовою. дозволяє без напруження почати налаштовувати слух до чужої мови. багато серій є на youtube, дуже рекомендую! (youtube.com)

мультканал tivi5 — чималий вибір мультфільмів французькою від телеканалу tv5monde з можливістю дивитися онлайн. чудовий ресурс, якщо треба вчити французьку, одночасно бавлячи діточок. (tv5.org/TV5Site/tivi5)

тести для перевірки

тест france langue — невеликий тест (близько 40 завдань) для перевірки свого рівня розуміння письмової французької мови. останнє завдання (твір) не обов’язково виконувать, щоби отримати результат. точність, звісно, наближається до нуля. (france-langue.fr)


наразі все. звісно, в тенетах є величезна кількість інших ресурсів — я перелічив лише те, чим користуюся. якщо знаходитиму ще цікаві ресурси — додаватиму сюди, адже французьку мені ще вчити й вчити… маєте щось своє цікавеньке? пропонуйте посилання в коментарях, буду вдячний.