піраміда цивілізації

| думки

вичитав у коротенькому дописі «про стіва джобса» у блозі shao:
цитата: «рэй бредбери: „люди — идиоты. они сделали кучу глупостей: придумывали костюмы для собак, должность рекламного менеджера и штуки вроде айфона, не получив взамен ничего, кроме кислого послевкусия“» (читати повністю)
не те, щоби хотілося посперечатися з бредбері — але, здається, він спростив. ймовірно свідомо, адже «крилатий вислів» повинен бути коротким.

ті, хто придумав костюми для песиків та штуки на кшалт айфона — не ідіоти, це захоплені своєю справою люди. вони можуть бути надміру самозаглибленими чи жартівниками (костюми? для песиків?!), можуть бути «геніями» та «іконами»… і ще питання, між іншим, чи це вони рухають прогрес, і чи взагалі ще є якийсь прогрес? але…

мільйони й мільйони інших, замість робити «маленькі дурнички» в своїй улюбленій справі, — просто жують попкорн, тицяють пальцями в айфони, ходять на стадіони дивитися (!) футбол (!!) і все-таки, якщо прогрес таки має місце, — ці мільйони потрібні для поступового руху цивілізації в майбутнє. потрібні не менше, аніж поодинокі візіонери. можливо, більше.

віддавна мене час відчасу навідує одна думка: який теоретичний ліміт досягнення людської цивілізації?

спробую, як умію, пояснити. яка мінімальна кількість людей потрібна, щоби спільнота могла користуватися таким винаходом, як колесо? найпростіше колесо для воза, скажімо?

колесо для воза — доволі примітивна конструкція в порівнянні з айфоном: дерев’яна основа із залізним ободом. щоби його виготовити, потрібні зазвичай два спеціалісти: коваль мусить виготовити залізні обід та втулку, колесник — дерев’яну основу зі ступиці, спиць та обідків. потім óбід надівають на основу, в ступицю забивають втулку — і конструкція готова.

втім, потрібен ще віз? віддавна вози виготовляли самі господарі, що потім ними користувалися — проте з часом переваги спеціалізації проявилися і в цій галузі, тож вважаймо, що ще один — третій — спеціаліст витрачає принаймні пару тижнів на виготовлення основних елементів воза, і збирає його разом.

тепер коні, або воли. оскільки кожен з трьох згаданих спеціалістів є водночас селянином, а селянин без коня — не селянин, то вважаймо, що вони самі утримують коней.

все? гхм. навряд чи троє людей, якби їх оселить на безлюдному острові, взялися би робити колеса й будувати віз? навіть якщо їх відправити туди з дружинами (вже 6 людей). в них були би повні руки проблем, пов’язаних із безпосереднім виживанням. я вже мовчу про те, що залізо, з котрого робляться обід та втулка, треба десь взяти? =)

мабуть, вже очевидно, що використання навіть доволі примітивних у нашому розумінні технологій залежить від існування «десь там» чималої кількості людей — як спеціалістів у різних галузях, так і просто користувачів цієї технології, що створюють попит. абсолютний мінімум — кілька десятків, але для того, щоби технологія виникла і розвивалася, потрібно значно, значно більше.

мільтон фрідман розповідає дуже коротко, від яких суміжних технологій та від скількох різних людей залежить процес створення простого олівця (англійською). тисячі, можливо десятки тисяч людей.

а скільки потрібно людей для створення інфраструктури, в якій могли виникнути й розвинутися всі технології, необхідні для створення смартфона?

тепер повернуся до свого запитання… навіть якщо припустити, що людство відвернеться від телевізорів, відмовиться від бездумного тицяння у тачскріни, використовуватиме всі надбання науки й техніки за призначенням, — не забуваючи, втім, про розваги, бо ж цивілізація емоційно загальмованих напів-роботів не здатна до творчого розвитку? — і зосередиться на досягненні якихось загальноцивілізаційних цілей…

яким буде максимальний ступінь розвитку цивілізації, доступний тій кількості людей, котру теоретично здатна підтримувати на своїй поверхні земля?

чи достатньо його для мандрів у інші світи, об’єднання цих світів у єдину над-цивілізацію (бо ж поокремо вони знову будуть обмежені певними лімітами) для подальшого поступу?

ну й нарешті, так, питання, на яке фактично натякнув рей бредбері — чи зможе щось відірвати людей від створення костюмів для песиків, полірування айфончиків і посмертного воздрочіня на ікону?