швидка корекція фотографій в gimp

| комп'ютери, підказки, фотографія

занотую невелику підказку з використання графічного редактора gimp для швидкої корекції фотографій перед публікацією онлайн:
  1. поворот
  2. ретушування
  3. кадрування
  4. корекція рівнів яскравості
  5. корекція насиченості кольорів
  6. масштабування
  7. корекція чіткості
звісно, не до кожної світлини доводиться застосовувати всі операції, але загальний порядок зберігається. для прикладу вибрав світлину (скріншот 1), котра хоч і не є взірцем якості, зате якраз потребує всіх перелічених операцій. для роботи користуватимусь gimp’ом. перш ніж критикувати допис, прочитайте застереження наприкінці.

отже, світлину відкрито в gimp’і, почнімо.

поворот

алярм, горизонт завалений! інструмент вимірювач [shift+m] допомагає визначити потрібний кут корекції (скріншот 2), в параметрах інструмента обертання [shift+r] вказуємо потрібну величину (скріншот 3). на кутах зображення з’явилися прозорі ділянки — їх потрібно буде позбутися пізніше кадруванням.

ретушування

якщо фото має надто помітні локальні дефекти, приміром від бризок на об’єктиві, як на прикладі, — інколи варто спробувати їх виправити; залежно від розмірів та складності дефектів допомагають інструменти лікувальний пензель [h] (скріншот 4) або штамп [c].


обидва інструменти потребують творчого підходу і частих відкатів [ctrl+z], принцип використання однаковий: ctrl+клац для вибору «здорової» ділянки неподалік дефекту, тоді клац-клац на «хворій» для лікування.

кадрування

якщо світлину невдало відкадровано під час фотографування, або коли вже довелося повертати — доводиться користуватися інструментом кадрування [shift+c] (скріншот 5), зафіксувавши співвідношення сторін (3:2 або 4:3).

корекція рівнів яскравості

найчастіше я по черзі відкриваю два інструменти: рівні…, щоби оцінити гістограму розподілу яскравостей (скріншот 6), та криві…, щоби за потреби додатково підкоригувати контрастність в темних чи світлих тонах (скріншот 7).

корекція насиченості кольорів

іноді можна пожертвувати реалізмом заради більш видовищних світлин, особливо якщо ті призначені для публікації онлайн в невеликому розмірі, а не для друку. допомагає інструмент відтінок та насиченість з корекцією насиченості кольорів у границях 5..30 (скріншот 8).

масштабування

з основними корекціями закінчено — можна зменшити фото інструментом розмір зображення до 1024 точок по більшій стороні: цього достатньо для публікації онлайн (скріншот 9).

корекція чіткості

масштабоване зображення дещо втрачає різкість, відновлюємо за допомогою фільтру нечітка маска з «обережними» налаштуваннями: радіус 0,50; величина 0,20; поріг 10 (скріншот 10). за необхідності краще повторити слабке фільтрування вдруге [ctrl+f], аніж встановлювати вищі значення.


результат

світлина до і після корекції (кадрована і приведена до одного розміру) для порівняння — в цьому конкретному випадку вона навряд чи сильно виграла в художньому плані, але принаймні результат застосування інструментів та фільтрів очевидний.


застереження

я використовую gimp, але це не означає, що я рекомендую його і лише його для серйозної роботи зі фотографіями. gimp вміє багато, але не все, і для роботи з «сирими» форматами (raw) та професійної фотокорекції є зовсім інші інструменти.

з іншого боку для простої фотокорекції та масштабування найчастіше взагалі не обов’язково «розчехляти» різні photoshop’и — більшість операцій можна виконати навіть у розвиненому переглядачі зображень на кшалт xnview.

і ще одне: цей допис не є посібником з професійної фотокорекції. це лише сума власного скромного досвіду, яку я вирішив оформити в підказку для тих, хто фотографує мильницею в jpeg і викладає світлини в тенета — до facebook’а, в google+ чи в альбоми picasa.

будь ласка, діліться своїм досвідом у коментарях, — буду вдячний і публікуватиму.