профанація ідеї голосування

| політика, інтернет, книги

заголовок злободенний, але мову вестиму не про вибори в україні. принаймні не одразу, хаха.

онлайновий сервіс goodreads, така собі соціальна платформа для читачів, пропонує голосування за найкращі книжки 2012 року:
цитата: choose the best books of the year with three rounds of voting. the goodreads choice awards are the only major book awards decided by readers. the choice is yours!
на перший погляд — чудова ініціатива: просто переглянувши обкладинки запропонованих номінантів, я захотів щось із цього почитати, щось пошукав би в перекладі українською для синочка (хаха, так, це чорний жарт був)…

але — мені пропонують вибрати найкращі книжки в кількох категоріях. найкращі?!

я читаю багато. себто, коли маю на те трішки часу, бодай навіть 5-10 хвилин (дякуючи можливості відкрити книжку на смартфоні). і то лише зрідка (лише якщо трапляється щось таке, що не відпускає з перших рядків…) українською — а переважно ж англійською, французькою. і навіть попри це — мені не знайома жодна назва з п’ятнадцяти, представлених в категорії наукової фантастики.


і це нормально: книжок щороку в цьому жанрі публікується дуже багато (не в україні звісно, ще раз похмуро жартую). ненормально те, що мені, повторюся, запоропоновано взяти участь у виборі найкращого.

навіть якби я перечитав половину з цих п’ятнадцяти творів — будь-яке голосування за щось найкраще, навіть з припискою про суб’єктивність, було би невиправданою самовпевненістю, я не мав би на це морального права.

я можу поділитися тим, що з прочитаного сподобалося особисто мені. але формулювання goodreads недвозначне: «the best books of the year».

тепер повернуся до українських виборів. є чимало людей — особливо згадую «анти-противсіхів», — переконаних, що вони віддали свій голос за щось краще, або принаймні «за менше зло». цим людям я пропоную без вагань прямувати на goodreads та впевнено проголосувати там.

принаймні це безпечніше, ніж нав’язувати своє «менше зло» мені замість мого невпевненого «не підтримую жодного кандидата».

оновлення (7 грудня 2012). а ось і результати голосування — «найкращі» книжки року, фулє.