шахи й до шахів

| життя, ігри, книги, android, позитив, діти

синочок зацікавився шахами. звідки той інтерес, не знаю… але час від часу пропонує зіграти, коли поруч опиняється дошка з фігурами.

в ранньому дитинстві трішки навчався в шаховій школі «авангард», і ще до цього часу вдома є старенький набір, котрий батьки мені подарували тоді, щоби займався вдома — вже років тридцять тим шахам, можливо не всі фігури й знайдуться. але батькам було досить непросто возити мене через півміста, тож згодом я грав головним чином з однокласниками на подовженому дні після уроків.

значно пізніше мені до рук випадково потрапила книжка «путешествие в шахматное королевство» авербаха та бейліна, зазирнув — книжка написана живою мовою, не як підручник, і я зацікавився. в той час якраз користувався кишеньковим пк, встановити chess 2.0 на dell axim було справою кількох хвилин, тож я отримав можливість міркувати над вправами в метро, дорогою на роботу та додому. на жаль, надовго мене не вистачило.

втім, загалом я до шахів доволі байдужий: ця гра завжди по суті є змаганням, а мені завжди більше подобалися історії, тож я віддавав перевагу читанню, а пізніше — комп’ютерним забавкам з елементами пригоди, а не мультиплеєру. але ж зараз треба підтримати синочків інтерес?

отож найперше відшукав книжку авербаха в тенетах, зконвертував djvu в pdf і залив на kindle, — а заразом ще декілька таких, котрі подужає дитина 8-10 років:
  • «я играю в шахматы» (в.зак, я.длуголенский)
  • «занимательные шахматы» (м.юдович)
  • «путешествие в шахматное королевство» (ю.авербах, м.бейлин)
  • «азы шахмат» (в.березин)
відсортував (суб’єктивно) за стилем тексту та віком аудиторії — від «молодших» до «старших», але всі чотири так чи інакше розраховані на початківців юного віку. знайти в тенетах неважко — як окремо, так і в складі якоїсь мега-збірки на торент-звалищах. на превеликий жаль, нічого підходящого українською мовою не знайшов.

але цього мало: дитина почитає одну до половини і забуде. тож треба прийняти шахи за сімейну гру на дозвіллі. а для цього — навчитися отримувати задоволення від гри, а отже спершу навчитися грати хоча б посередньо… братимуся знову за читання авербаха. смартфон з android'ом підходить не гірше axim’а на роль шахової дошки в кишені, одразу знайшов кілька помічних безкоштовних софтинок на google play:
  • chess genius lite (396 кб) — власне шахи з приємним мінімалістичним оформленням (скріншот), можливістю редагувати та зберігати позиції тощо; безкоштовна версія без реклами, але пропонує придбати повну під час запуску; повна версія (40 грн), можливо, стане колись першою софтинкою, яку я придбаю на google play;
  • chess book study (3,6 мб плюс додатки) — програма поєднує читалку з підтримкою форматів djvu та pdf і шахову дошку, на якій можна аналізувати позиції в процесі читання; трішки дрібнувато навіть на смартфоні з 4,3 дюймами, але все-таки дуже зручно;
  • chess.com (3,5 мб)  — клієнт онлайнового сервісу з такою ж назвою, дозволяє не лише грати в шахи онлайн та офлайн, але й дає доступ до уроків, відео, навчальних матеріалів, веде статистику тощо; на жаль, не підходить для самостійного навчання з книжкою (не знайшов можливості розставляти свої позиції).
ну й звичайно придбав сьогодні синочкові невелику складану шахову дошку… знайти щось пристойне в кількох найближчих магазинах (включно з «ашаном») виявилося непросто, і справді мініатюрного магнітного набору, який можна було би носити в шкільному рюкзаку, не знайшов — ще придбаю пізніше.

вчитимемося грати в шахи.