recaps для перемикання розкладки

| комп'ютери, клавіатура, підказки

мені дуже сподобався tipp10.com, тож пожертвував авторові $5 на розвиток. єдине, мабуть, чого бракує мені зараз в онлайновій версії — календарного звіту (як в keybr.com) з візуалізацією часу, витраченого на заняття, середньої швидкості набору та частоти помилок.

але це дрібниці. тим часом хочеться перевчитися перемикати розкладку з давно звичного правого ctrl-shift на… capslock. навіщо? тому що, по-перше, windows чомусь в канадській розкладці резервує правий ctrl під якісь комбінації клавіш, і перемикання не працює, — в linux все гаразд.

і по-друге, так швидше і не потрібно відривати руки від клавіатури.

знову-таки, в linux перемикання розкладок легко і просто прив’язується до capslock’а, а в windows… як завше, потрібні якісь милиці. цього разу помічною стала малесенька софтинка recaps, що випадково знайшлася під час пошуку рішення на різних форумах.

recaps допомагає також конвертувати текст, набраний випадково не в тій розкладці (ctrl+capslock). щоправда, деякі програми (sublime text 2, firefox) чомусь розпізнають цю комбінацію як «вибрати все» (ctrl+a), що дивно.

оновлено (24.01.2013). ну і для повноти оповіді — відповідна невеличка поправка в мій абсолютний клавіатурний рецепт (aka ось так це робиться в linux):
echo -e '#!/bin/bash\nsetxkbmap -option -layout "ca(multi),ua(unicode)" -option "grp:caps_toggle,grp_led:caps"' > ~/bin/fixkeyboard
собі на згадку.