каркасон для пк? jcloisterzone!

| комп'ютери, цікаве, windows, ігри, linux

в суботу пробігав центром повз крамницю настільних забавок… під впливом імпульсу придбав «каркасон» — настільну стратегію для родини. декілька разів стрічав цю назву в тенетах у захоплених відгуках, а тут якраз доця днями пригадала, як у швеції влітку грала в «монополію» у великій компанії, і їй сподобалося.

в українській версії гра мала би називатися «каркассонн», але що ж ви хочете від москалів (в крамниці була лише з інструкцією московитською).

спробували негайно — справді, доволі захоплююча забавка, чудово підходить для вечорів у родині: по суті ігровий процес доступний навіть малим дітям, якщо батьки беруть на себе підрахунок очків, є місце для стратегічного мислення, яке чудово відбалансоване впливом випадку. всім сподобалося.

але… в усіх настільних ігор є недоліки: потрібен стіл, потрібен час, і потрібна компанія. ще й все це разом, в одному місці. а якщо бодай одного з компонентів бракує?

пошукавши трошки в тенетах, знайшов jcloiserzone — вільну реалізацію гри (gnu affero gpl) включно з безліччю доповнень, про які я й не знав. можна грати самому (проти комп’ютерних суперників). можна грати з друзями по мережі (локально і не дуже). вже мовчу про те, що можна грати не на столі, і навіть коли бракує часу (наприклад, це може слугувати чудовою казуальною розвагою в обідню перерву в конторі).

порівняно з настільною грою є й очевидні плюси: автоматичний підрахунок очків, а також дуже зручна візуалізація розміру та приналежності полів. на додачу — написане на java, тож запускається під windows, linux чи macos, залежно від ваших вподобань.

що ще додати? завантажуйте і грайте!