щоденник емігранта: перший тиждень

| життя, канада, щоденник емігранта, мандри

(попередня частина: щоденник емігранта: нарешті вікенд!)

на календарі вже 8 жовтня, субота, є трохи більше вільного часу, а головне — нарешті маємо інтернет вдома! — тож я спробую швиденько надолужити згаяне і потішити читачів, котрі терпляче чекали новин у щоденнику.

а писати є про що, бо перший повний тиждень у канаді (19-25 вересня) виявився дуже багатий на події та всіляку метушню:
  • кавова депривація;
  • визначилися з квартирою;
  • придбали автомобіль!
  • «ластівка», організація з допомоги імігрантам; 
  • бай — угода про оренду квартири;
  • нарешті переселяємося до свого помешкання!
можливо, щось забув, то згадуватиму.

кавова депривація

в києві ми з миленькою звикли мати доступ до хорошої кави — зазвичай купували запашне зерно в напрочуд приємній, як на троєщину, кав'ярні «турка», там же його для нас мололи, і ми запарювали собі каву в простій і надійній еспресо-машинці delonghi.

отак розбещені, ми в канаді відчули кавову депривацію… кава тут є в безлічі менших і більших забігайлівок, в супермаркетах, зрештою в чудовій столовці ikea, але… це не кава, а якийсь рідесенький столовський компот без аромату, якому далеко навіть до американо в найзадрипанішій київській кав'ярні.

найпопулярніші тут кавоварки — фільтраційні, з паперовими фільтрами; переважно такими й заставлено полиці тутешніх крамниць побутової техніки. отримати запашний, насичений еспресо з такого агрегату — як на мене, неможливо. схоже, більшість канадійців це влаштовує.

тож в понеділок ми залишили дітей вдома (малий спав, старші гралися, а двоє хлопців родини, що нас приймала, вранці поїхали до школи) та подалися до найближчого tim horton's, щоби спробувати, що заварюють там. канадська мережа, кажуть, колись заслужила репутацію саме доброю кавою і смачними пундиками.

кава у tim horton's нас не вразила: пити можна, але нічого особливого. зате відносно недорога (маленький стаканчик капучіно $2,19), і є безкоштовний wifi — то вже добре.

визначилися з квартирою

тоді ж таки, в понеділок ми за підказкою знайомих завітали до одного з сусідніх будинків, перед котрим на великому табло було зазначено, що з жовтня є вільна квартира 4½. адміністратор, приємний пан мішель, показав нам не одну, а одразу дві квартири в двох сусідніх будинках, і одна з них нам дуже сподобалась: перший поверх, зручне для нас планування, дві досить просторих спальні, вікна та балкон з видом на тихе внутрішнє подвір'ячко, що нагадує маленький парк з травичкою, кількома соснами і білочками. посудомийка. $900 на місяць, воду включено, електрика і обігрів — за лічильником. парковка зовнішня ($15) та в підвалі ($65).

на додачу в квартирі якраз робили поверхневий ремонт після виїзду попередніх орендарів, і вона мала бути готова вже наприкінці тижня, — адміністратор пообіцяв нам, що ми зможемо заселитися вже у вихідні, тобто 25-26 вересня, а не чекати першого жовтня.

ми ще переглянули трохи дорожче помешкання 5½ в двоповерховому дерев'яному будиночку на сусідній вулиці, але насправді рішення вже визріло, тож ми повідомили адміністратора, що готові заселятися, щойно буде можна, — він пообіцяв у п'ятницю віддати ключі, щоби на вихідні ми вже заселилися.

придбали автомобіль!

у вівторок товариш, котрий з азартом взявся допомогти мені з придбанням авто, видзвонив автора цікавого оголошення на kijiji: восьмилітня чорна mazda 5 з бензиновим двигуном 2,3 л та пробігом 148 тисяч кілометрів за $2,800. ціна нижча за середню на ці машини — ймовірно через механічну коробку передач: мене це аніскілечки не бентежило, я звик до механіки, але тутешні розбещені водії уникають її як холєри, тож продати таку машину досить складно. нам пощастило: дядько мешкає далеченько, але працює в лонгьої зовсім неподалік, тож домовилися наступного дня зустрітися і поглянути авто.

автівка виявилася в досить хорошому стані: без якихось серйозних пошкоджень зовні, з доглянутим салоном без неприємних запахів, з ходовою без суттєвих проблем. дядько, певно, дуже хотів уже позбутися машини і кататися в своє задоволення на своєму новому бімері, тому що після огляду в гаражному сервісі поступився ще на $300.

отже, щоби не відкладати справу надовго, одразу подалися до тутешнього мрев (société de l'assurance automobile, скорочено saaq), і буквально за десять хвилин переоформили автівку на мене. за операцію я сплатив близько семисот шістдесяти доларів:
  • $538,65 податку (tvq);
  • $133,00 вартості номерів (droit d'immatriculation) до кінця поточного року;
  • $81,00 страховки;
  • $11,00 за адміністративні послуги.
мені одразу видали новий номерний знак. після цього я розрахувався з продавцем ($2'500), повісив новий знак на машину — і все, можна їхати. як і розповідав колись братик, на адміністративні формальності ми витратили п'ятнадцять хвилин, ну може півгодини разом з невеличкою чергою.

щоби кататися, потрібне ще обов'язкове страхування відповідальності водія, аналог нашого осаго. тож наступного дня я зателефонував до страхової desjardins і за п'ятнадцять хвилин вже мав надісланого електронною поштою поліса, дійсного починаючи з того ж дня! це при тому, що я ще не міг сплатити за страховку за допомогою своєї тимчасової банківської картки, — мене просто попрохали перетелефонувати, щойно я отримаю справжню картку, і додати банківські реквізити для оплати.

до речі, обов'язкове страхування тут, у квебеку, дорожче за українське — я сплатив одразу $301,93 за рік (можна було сплачувати по $25 помісячно). але це в рази менше, ніж в онтаріо: там платять приблизно таку суму щомісяця. зате пальне там дешевше.

ще однією значною витратою, пов'язаною з автомобілем, була заміна зношених задніх гальмів (диски і колодки), фільтрів та мастила, жарівки в одній фарі та заміна деяких дрібних деталей ходової — за все разом віддав $650 на сервісі alex plus, що його тримає молодий росіянин, і куди тут їздить, здається, половина лонгьоя =/ мене туди привів товариш, але тре подумати, куди надалі возити машинку.

в підсумку на придбання автівки я витратив $4'212 — тобто майже вклався в ті чотири тисячі, що їх отримав за opel astra перед від'їздом з україни.

з обов'язкових витрат на автівку ще залишилася зимова гума, а з умовно обов'язкових — обробка проти іржі та, можливо, заміна трансмісійного мастила.

того ж дня товариш сів на пасажирське місце, і ми добрих три години возилися лонгьоєм та монреалем, щоби я трохи звик до тутешніх особливостей. але про враження від mazda 5 та їзди квебецькими дорогами розповім якось за іншим разом; нагадайте мені в коментарях, якщо забуду.

«ластівка», організація з допомоги імігрантам;

у п'ятницю ми мали призначену зустріч в «ластівці» (l'hirondelle) — це така організація, що за державний кошт допомагає імігрантам облаштовуватися: надає підказки буквально на всі випадки життя, допомагає з перекладом необхідних документів та заповненням різноманітних форм для запитів до державних установ, з пошуком помешкання та роботи тощо.

все це і справді могло би нам знадобитися, якби ми погано говорили французькою, а головне — якби не мали таких чудових друзів у монреалі, котрі не лише прихистили нас на півтора тижні, але й забезпечили усіма можливими підказками і практичною допомогою! тож чи не єдине, за що ми можемо подякувати «ластівці» — то роздруковані форми заявки на державну фінансову допомогу для дітей з підказками щодо їх заповнення.

і ще ми записалися до їхньої «годівнички», котра згодом на перевірку виявилася «пшиком»: вибір продуктів дуже куций, черги довжелезні, дорога з лонгьоя довга, ще й затори в центральному монреалі змушують гаяти купу часу.

до речі, сама контора «ластівки» знаходиться в такому непримітному будиночку на тихій вуличці центрального монреаля, що з першого разу знайти вхід досить складно. лише невелика табличка біля звичайних зелених дверей дає підказку.

бай — угода про оренду квартири

у п'ятницю я завітав ще раз до адміністратора пана мішеля з документами (підтвердження права на постійне проживання та паспорт), підписав угоду про оренду квартири — так званий «бай», сплатив $1'800 за перші два місяці, а також за два комплекти ключів та місце для автівки на зовнішній парковці.

разом з угодою нам видали перелік додаткових правил користування помешканням в нашому будинку, перекладу його повністю, — гадаю, орендарям квартир в україні буде цікаво.
  1. обов'язкове страхування відповідальності на випадок суттєвих пошкоджень.
  2. жодних тварин не можна утримувати в помешканні (на словах зробили виняток для котів).
  3. заборонено викидати будь-що з вікон, балкона, в коридор.
  4. заборонено встановлювати пральну машину та сушарку (щоправда, в деяких квартирах наче дозволяють).
  5. у випадку будь-яких пошкоджень квартири — повідомити орендодавця.
  6. сміття потрібно пакувати до платикових пакетів і викидати до сміттєпровода.
  7. жодних речей не можна зберігати чи залишати в коридорах будинку, в гаражі чи на зовнішній парковці (насправді для деяких предметів робляться винятки, зокрема для велосипедів та автомобільної гуми, що їх дехто залишає на своєму паркомісці в гаражі).
  8. дітям не можна грати в коридорах. так само заборонено курити чи навіть просто вештатися без причини.
  9. заборонено кататися в коридорах на роликових ковзанах, самокатах тощо.
  10. орендар відповідальний за будь-які пошкодження через залишені відчиненими вікна.
  11. орендар має прибирати сніг з балкона, а також переміщати автомобіль під час прибирання снігу на зовнішній парковці.
  12. заборонено зберігати і використовувати легкозаймисті та вибухові речовини.
  13. виїжджаючи з приміщення, орендар має привести приміщення до того ж стану, в якім отримав, за винятком звичайного зношування.
  14. автомобілі, що блокують виїзди з гаража, буде евакуйовано без попередження і за кошт власника.
  15. заборонено стелити штучні газони на балконі.
  16. категорично заборонено підніматися на дах.
  17. втрата ключа — $10 (застава за кожен ключ; в наборі їх два: один від квартири та один від усіх зовнішніх дверей: головний вхід, гараж тощо).
  18. несправний автомобіль, з якого витікає пальне чи мастило, необхідно прибрати з гаража чи зовнішньої парковки аж до усунення несправності.
  19. орендарів просять не фарбувати внутрішні стіни. якщо ж мешканець їх таки пофарбує чи поклеїть шпалери — перед виселенням помешкання потрібно привести до початкового вигляду, знявши шпалери та пофарбувавши стіни набіло. якщо цього не буде зроблено, орендареві доведеться оплатити фарбу і роботу (за грабіжницькими цінами).
  20. під час доставки меблів чи переїзду автомобіль не має перекривати виїзд з гаража; паркування перед центральним входом заборонене. ліфт потрібно звільнити якомога скоріше, а не утримувати під час транспортування речей з/до квартири; орендар відповідальний за будь-які пошкодження ліфта, стін тощо під час транспортування меблів.
  21. орендар не повинен самостійно виконувати жодних ремонтних робіт в помешканні, в гаражі без окремого погодження з орендодавцем.
  22. заборонено годувати білок і птахів з балкона; так само заборонено грилювати на балконі.
  23. заборонено розвішувати оголошення в будинку чи зовні.
  24. заборонено витрушувати чи навіть вивішувати для просушування на балконі килими, одяг тощо.
  25. заборонено споруджувати стіни чи натягувати тимчасові огородження на балконі, в т.ч. зовні.
  26. дозволене використання на балконах парасоль від сонця, але орендар відповідальний за будь-які можливі пошкодження.
  27. орендар не має створювати галасу, слухати дуже гучну музику чи іншим чином порушувати спокій сусідів.
  28. в орендованому помешканні не повинні проживати сторонні особи.
  29. оплата за оренду здійснюється авансом не пізніше 1 числа кожного місяця. штраф за відмову банку оплатити за чеком — $20. попередження за перше порушення, вимога про виселення у випадку регулярних затримок.
  30. без згоди орендодавця заборонено перездавати приміщення в суборенду.
  31. орендар не має права замінювати замки або встановлювати вічка без погодження з орендодавцем; в будь-якім випадку встановлені замки та вічка переходять у власність орендодавця.
  32. орендар має у якомога корошті терміни повісити штори; підвішувати простирадла та прапори заборонено.
  33. заборонено мити автомобілі в гаражі (для цього зовні передбачено шланг).
  34. місце для автомобіля орендаря в гаражі може бути змінене на розсід орендодавця.
  35. зайняте місце на зовнішній парковці (в т.ч. якщо зайняте гостями) — додатково $15 на місяць.
  36. заборонено утримувати тварин (так, я помітив повтор, запитав адміністратора — той посміхнувся і пожартував, що це варто повторити двічі).
  37. заборонено проходити з велосипедами через парадні двері.
  38. заборонено користуватися дистанційним стартом автомобіля в гаражі.
  39. зовнішнє освітлення в коридорі може бути підключене до лічильника орендаря (насправді адміністратор пояснив, що так було за старої електричної розводки, її змінили, але пункт в правилах залишили на той випадок, якщо десь ще залишилося).
ну що, хто вже знімав помешкання в україні з такою кількістю правил і обмежень?

але ми були щасливі, що зможемо, нарешті, «злізти з шиї» друзів та почати по-справжньому облаштовуватися тут, в канаді.

нарешті переселяємося до свого помешкання!

в суботу 24 вересня я за кілька ходок перевіз усі наші важкезні баули до нового помешкання. квартири тут здають з обладнаними кухнею та ванною кімнатою, але абсолютно без іншого вмеблювання, ба навіть без світильників у спальнях та вітальні! тож ми одразу мали електричну плитку, холодильник, шафки на кухні, та навіть посудомийну машину — але перші кілька ночей спали на позичених надувних матрасах, а їли привезеними з україни ложками-виделками і з придбаних у dollar max'і гарних тарілок, які тримали на колінах, сидячи буквально на підлозі =)

найперше, що в нас з'явилося з меблів — то була широка етажерка, що нам її віддали знайомі. перевізши її двома частинами, я не склав їх докупи, а використав нижню частину як низьку підставку під комп'ютер, а другу поставив під стіну, як етажерку. так вони й стоять ще до цього часу.

зате вікна квартири виходять на тихе і дуже зелене внутрішнє подвір'я, де між кількома високими соснами весь час весело гралися кілька білок, а з кількох нижчих дерев почало осипатися жовте листя. мені тут сподобалося.

а в неділю до нас на «новосілля» приїхав брат з торонто. а наступного тижня вже звична переселенська метушня продовжилася, тож перші дні ми й не мали багато часу сумувати вдома чи дуже перейматися браком меблів. але то вже буде тема для наступного допису, з яким я постараюся так довго не баритися =)

—————

далі буде щоденник емігранта: другий тиждень:
  • вибір інтернет-провайдера;
  • перші закупи: iga, costco, maxi dollar, ikea;
  • канадське районо, або commission scolaire;
  • угода з hydro québec: електрика та обігрів;
  • оформлення державної медичної страховки;
  • мій перший штраф у канаді!
  • початкова школа;
  • шалє на озері віцерой.