блокування «сміття» за допомогою pihole

| linux, комп’ютери, docker

я довго йшов до усвідомлення цього , але нарешті можу констатувати без якихось застережень: я ненавиджу youtube. про причини колись за іншим разом напишу окремий злий допис, наразі ж просто час щось із цим зробити. що? та довести ж до ума задачу, для котрої я взагалі взявся нещодавно порпатися з docker’ом: встановити pi-hole і відфільтрувати к бісу різні однокласники, вконтактики (взагалі весь домен .ru) — і youtube.

минуло півгодини… і я маю контейнер з pi-hole! буду вдома — перевірю, як працює, і зроблю основним dns’ом для користувачів у налаштуваннях dhcp на рутері. якщо все гаразд — увесь домен .ru має бути в смітнику, плюс youtube.

читання:

поновлення (2019-08-11, 18:30). блокування всіх ресурсів зони .ru — працює. сьогодні переконався, шукаючи рецепт тортільї: попри запит українською, google, як завжди, видає купу посилань на московитські ресурси, і жоден не відкривається, хаха. але от з youtube складніше: видно, недостатньо просто додати youtube.com до чорного списку, треба редагувати шаблон… пошук підказок ускладнюється тим, що… всі хочуть заблокувати рекламу на youtube, тоді як мені потрібне кардинальніше рішення, котре трохи «випирає» за традиційні рамки середньостатистичного споживача відеомемасиків.

поновленння (2019-08-11, 18:45). гаразд; здається, розібрався з блокуванням youtube. тепер має працювати як слід. прощавайте, москвомовні відосики — а з ними й решта відеосміття.

робоча обстановка