хто і як вибирає собі комунікатор/кпк

| телефон, архів, комп'ютери, ринок, кишеньковий пк

(опубліковано на форумі tupoleva.net)

по-моєму (все-таки в маркетингу працюю, доводиться задумуватися над такими речами) всіх користувачів споживчої електроніки з високими технологіями (зокрема, мобільний пристроїв -- мобільних телефонів, конвергентних пристроїв, кпк, ноутбуків) можна поділити на дві групи: а) ті, хто свідомо купує функціонал орієнтуючись на свої потреби та бажання, і б) ті, хто купує новинку, орієнтуючись на моду (якщо узагальнити). перші купують тому, що їм хочеться, а другі -- тому що це просто відповідає їхній позиції в соціумі =)

простий приклад з життя. я безпосередньо знаю трьох людей зі свого оточення, кожен з яких замінив свій досить новий і функціональний телефон на вдвічі дорожчий комунікатор (кпк + gsm) -- не тому, що він їм був потрібен або навіть просто їм свідомо хотілося спробувати якісь нові функції, а просто тому, що це круто. в результаті один з них віддав комунікатор родичеві і повернувся на мобілу, другий продав комунікатор і повернувся на мобілу, третій користується комунікатором виключно як мобілою (бо не здатен навіть клавіатуру російську встановити на ньому).

приклад "навпаки": коли я купував мобільний (десь рік тому), довелось (ага, саме довелось!) вибрати старий siemens me45, хоча на той час моделі було більше трьох років і коштував він копійки порівняно з новими моделями... довелось не через те, що грошей не було -- а тому, що мене не влаштовували за функціоналом і інтерфейсом модні новинки. точно так я вибирав і кпк для себе, хоча міг би комунікатор купити, можливість була.

звичайно, чітко поділити неможливо -- одна й та ж людина по-різному поступає в різних ситуаціях, але моє спостереження таке: в першій групі десь 80% всіх покупців мобільних телефонів/кпк, решта -- в другій.

так от, до чого веду... вибір кпк-шки чи комунікатора (та й будь-чого) -- це завжди компроміс. можна вибрати екран 320х480 і palm os -- а можна 240х320 і pocket pc. можна вибрати gsm+малесенький екран, можна більший екран без gsm. і більша частина покупців вибирають те, що вважається більш модним на даний момент. а модно, звичайно, все нове і "мультифункціональне". як наслідок, виробник (той же htc, скажімо, що виготовляє десь до 60% всіх кпк і комунікаторі на сьогодні, в тому числі для qtek і hp) орієнтується на ту групу товарів, яка краще і з більшою "маржою" продається. хороших кпк-шок практично немає на ринку. зате є достатньо сирих комунікаторів =)

я вчора по дорозі на роботу і потім додому подивився на кпк фільм. в принципі, 320x240 вистачає, фільм з достатньою для такого перегляду якістю помістився в 300 мб на флешці, ніяких лагів чи пропуску кадрів. при цьому я міг собі дозволити (якби таке було потрібно) повністью посадити акумулятор -- і не залишився б без зв'язку, бо мобільний телефон -- окремо на поясі. як не крути, програми для gsm-модуля для кпк на порядок гірші за юзабіліті, ніж найпримітивніша мобілка. я дуже багато читаю на кпк. я практично щодня підключаюсь до бездротової локалки вдома і якісь файли переливаю туди-сюди... в двох словах -- я використовую кпк скоріше як комп'ютер, який завжди зі мною (на відміну від ноутбука, який не будеш на поясі носити!).

якби в цій машинці був gsm-модуль -- я б купив prepaid-картку і підключався для того, щоб перевіряти пошту і крутити час від часу аську -- але я точно не став би використовувати цей мікро-ноут як телефон! для цього є більш підходящий, менший за розмірами і більш зручний в користуванні девайс!

моє імхо: більшість людей, що купують коммунікатори, рано чи пізно переходять на нормальні телефони (принаймні використовують комунікатори лише як телефони) -- або купують нормальні комп'ютери, бо це різні девайси, для них важливі різні параметри, і використовують іх по-різному. як холодильник і телевізор: об'єднати можна, але холодильник і окремо маленький телевізор на кухню завжди будуть зручнішими.