як... зорієнтуватися в файловій системі linux?

| комп'ютери, linux

коли людина, більш-менш знайома з операційною системою windows, вперше пробує приручати пінгвіна, перші приступи дезорієнтації виникають при знайомстві з файловою системою в linux:

= куди пропали диски c: та d:?!
= де зберігаються мої файли?
= як переглянути файли на оптичному диску?
= а де встановлені програми?

крик розпачу, ба навіть гніву: мені всі вуха просвистіли про те, який цей лінукс класний, але як в нім можна працювати, якщо не можна навіть елементарно знайти свої робочі файли?!


ситуація зовсім не кумедна: речі, що є звичними і зручними для давніх користувачів linux --- перетворюються на локальну катастрофу для того, хто досить добре знайомий з основами роботи на пк. як не дивно, в людей, котрі вперше в житті бачать комп'ютер, linux, мабуть, викликає більш спокійну та позитивну реакцію, ніж у досвічених користувачів windows.

чи це означає, що linux --- погана система, що не підходить для пересічного користувача? та ні, насправді linux просто інший. варто дізнатися декілька основних засад щодо роботи з цією системою, і розставання з вікнами почне приносити позитивні емоції. одна з таких базових речей --- загальна структура файлової системи в linux.
! подальший текст розраховано на людей, що не знайомі або мало знайомі з linux, або й навіть з пк. досвіченим користувачам краще почитати щось інше --- або залишити цікавий коментар.
найперше: тут дійно немає диску c:, бо всі диски, теки (директорії) та файли складають одну файлову систему, що "росте" з кореневої теки. ця головна тека позначається /. якщо в системі єсть жорсткий диск --- його вміст відображається як під-тека в цій файловій системі. оптичний дисковод? ще одна тека, яку видно лише коли вставлено оптичний диск. usb-флешка? так, знову тека, котра з'являється, щойно ми вставили флешку в usb-роз'єм.

у windows файлова система структурована приблизно так (можна відкрити збільшене зображення у новому вікні):


у linux підтек у кореневій теці більше:


поглянемо трохи детальніше на чотири теки, з якими так чи інакше одразу знайомиться користувач linux.
/
коренева тека -- вихідна точка усієї файлової структури. тут починається linux. зазвичай в цій теці є лише підтеки -- жодних окремих файлів.

/usr
тека, де опиняються всі встановлені користувацькі програми: веб-браузери, мультимедійні програвачі, ігри -- тощо.

/home
домашні теки користувачів, де зберігаються усі персональні налаштування і робочі файли. зазвичай доступ до цих файлів мають лише адміністратор та той користувач, якому належать файли -- але не інші користувачі, зареєстровані на пк.

/mnt
тека для монтування дисків тощо. приміром, саме тут з'явиться нова тека з вмістом щойно підключеної usb-флешки або диску cd.
отже, тепер можна дати прості відповіді на питання, озвучені на початку.

куди пропали диски c: та d:?!
якщо linux встановлено як альтернативну систему поруч з windows --- скоріше за все, вміст дисків c: та d: змонтовано як підтеки в теці /mnt (або /media у деяких дистрибутивах linux), наприклад як /mnt/c та /mnt/d, або /mnt/windows та /mnt/work тощо.

якщо ж linux -- єдина система на пк, в якому лише один жорсткий диск, не розбитий на декілька "робочих" розділів (дисків) -- тоді всі документи, зображення, музика, відеофайли користувача зберігаються в його домашній теці /home/користувач (також позначається ~).

де зберігаються мої файли?
у linux робочі документи користувача знаходиться у теці /home/користувач/Documents (користувач --- це ім'я (логін) користувача, наприклад pupkin тощо), саме в цю теку пропонують зберігати документи, зображення тощо більшість програм, і тут їх легко знайти.

як переглянути файли на оптичному диску?
вставляємо cd у дисковод -- більшість сучасних дистрибутивів після цього відкриють віконце, яке запропонує наступну дію в залежності від того, які файли є на диску -- програти їх аудіо- чи відеопрогравачем, переглянути зображення або просто відкрити диск у файловому менеджері.

якщо ж віконце не з'явилося -- будь-яким файловим менеджером (наприклад, konqueror або krusader) відкриваємо теку /mnt (або /media у opensuse), і тут відкриваємо підтеку, що містить файли cd.

а де встановлені програми?
у більшості випадків жодної необхідності шукати файли програм на диску в linux немає: запускати програми дозволяє зручне стартове меню (у opensuse це взагалі шедевр зручності), а встановлювати/видаляти програми слід через менеджер пакунків (у opensuse --- це yast).

але якщо все-таки необхідно з якихось причин знайти програму на диску -- шукаємо в теках /usr/bin, /usr/local/bin, /urs/share.

ну от, все досить просто =)