вільне життя

| життя, комп'ютери, воля

комп'ютер став частиною життя -- на роботі та вдома. але ж комп'ютер -- то лише техніка, а використовуємо ми програми. які? з одного боку, персональні комп'ютери продовжують набувати популярності через їхню універсальність -- а з іншої сторони, якби попитати людей про те, для чого вони використовують домашній комп'ютер, виявилося би -- я певен -- що переважна більшість користувачів послуговуються буквально кількома програмами: програвачами музики та відео, веб-браузером, переглядачем фотографій, інтернет-месенджером (icq?)... додамо ще декілька комп'ютерних ігор. інші програми -- використовуються дуже епізодично.

отже, базовий набір програм майже повністю (за винятком ігор та однієї-двох утиліт) присутній в інсталяційному пакеті будь-якої операційної системи, навіть windows (з linux простіше -- там в комплекті найчастіше є програмне забезпечення буквально на всі випадки життя). і переважна більшість покупців пк отримують передвстановлену систему windows vista (або windows xp) разом з новим пк чи ноутбуком. тобто, хоч це і не безкоштовно, але принаймні не доводиться викладати гроші додатково: ціна windows вже включена до вартості пк.


втім коли необхідно додати якусь специфічну програму, наприклад, графічний редактор -- що робить пересічний користувач домашнього пк? питається у знайомих, яка програма йому потрібна -- частенько чуючи у відповідь щось про те, що графічний редактор -- це adobe photoshop, без альтернатив. тоді йде до найближчої розкладки та за 20 грн стає власником cd/dvd з програмою.

...і співучасником злочину.

якби цей користувач знав, яке покарання передбачено законом, а також скільки в дійсності коштує програма, яку він "придбав" -- чи став би так чинити? глянемо на ціни, наприклад, в українському інтернет-магазині soft list, де можна замовити ліцензійні програми.
цікаво взяти такий перелік і полічити, на яку суму встановлено краденого програмного забезпечення на вашому домашньому пк?

думається, більшість людей просто не знають про те, що ці програми, якими вони користуються повсякдень, просто не коштують 20 грн, і що продаж чи купівля їх з лотка у переході -- це такий само злочин, як, скажімо, крадіжка мобільного телефона. можливо, підлітки й не зважили б на це -- але, певен, більшість людей старше 20-25 років двічі подумали б, перш ніж віддавати 20 грн за крадені речі, і таким чином свідомо брати участь у злочині.

тим більше, що існує величезна кількість якісних, і при тому безкоштовних -- або навіть вільних (з відкритими кодами) програм, які чудово заміняють такі коштовні продукти. принаймні, заміняють для домашнього користувача -- там, де, скоріше за все, не потрібні якісь специфічні, професійні функції. знайти такі програми в інтернеті -- нескладна справа, але для тих, хто полюбляє все разом і з одного джерела -- можна порадити одразу завітати на такі веб-сайти:
  • open source living -- перелік найбільш популярних та якісних відкритих програм на всі випадки життя, для windows, linux та mac os
  • open source as alternative -- виберіть платну програму зі списку -- і отримаєте альтернативні вільні варіанти
  • portable apps -- збірка безкоштовних програм для windows, що не вимагають інсталяції: звантажуй та запускай на будь-якому пк, хоч і прямо з usb-флешки
  • top 300 freeware -- величезний перелік безкоштовних програм для windows
сучасне суспільство ставить безліч умов до кожного з нас, ключ до читої совісті й щастя -- свобода через усвідомлення. от така собі йога для користувачів пк =)

p.s. ви можете переслати цей допис своєму другові чи знайомому, який встановлював вам піратську копію операційної системи або якихось програм =)