безкоштовні переглядачі зображень

| комп'ютери, windows, фотографія

коротенька передмова: днями я опублікував допис про те, як готувати фотографії для електронної пошти або веб-альбомів без графічного редактора, за допомогою безкоштовного переглядача зображень -- xnview. з першим же коментарем читачі запропонували альтернативний переглядач... гаразд, думаю я собі, в цім є сенс: чому б не зробити невеличкий огляд безкоштовних програм для перегляду фотографій (лише для windows), щоби читач міг не зупинятися на першому ж запропонованому, а щось свідомо вибрати... або ж і просто переконатися в тім, що в світі є не один лише крадений acdsee.


бородатий рок-н-рол

так сталося історично, що на українських (точніше, пост-радянських) теренах найбільш популярною програмою для перегляду зображень стала acdsee (читаєтся ейсідісі) -- наприкінці 90х років майже одночасно співпали декілька передумов для цього: комп'ютери дозволити зберігати та переглядати досить великі об'єми данних, набрав популярності нехай повільний, але порівняно дешевий доступ до ресурсів інтернету, ціни на сканери знизилися до прийнятного для більшості домашніх користувачів рівня, з'явилися перші більш-менш доступні цифрові фотокамери... кількома словами: "усім" раптом стало треба переглядати якісь зображення на пк. а тут під руку попадає "безкоштовна" версія (умова розповсюдження: shareware, спробуй-і-плати) програми з такою назвою, котру не запам'ятати просто неможливо.

acdsee (ейсідісі) співзвучна з назвою відомої та популярної на свій час хард-рокової команди ac/dc , про яку в 90х не чув хіба що глухий (ейсі-дісі): згідно інформації у вікіпедії, у всьому світі продано більше як 150 мільйонів альбомів цієї групи.
враховуючи те, що практично кожен диск з "базовим" набором програмного забезпечення для windows на базарі чи розкладці у ті часи містив нову версію acdsee з "безкоштовним" серійним номером -- цілком зрозуміло, що програма дуже швидко стала стандартом де факто у своїй групі. спершу це був саме переглядач та конвертор форматів, але з часом acdsee набула додаткової функціональності для управління фотоколекцією, масштабування та базової обробки зображень. навіть сьогодні ще декотрі бородаті гуру, котрі ощасливлюють користувачів-початківців встановленням та налаштуванням піратських версій windows, за звичкою радять використовувати acdsee для перегляду зображень. при цьому, як правило, чергова "зламана" версія програми знаходиться у файлових архівах чи в тенетах.

увага! варто пригадати, що актуальна версія acdsee photo manager для домашнього використання коштує $49,99 (в україні близько 257 грн).
насправді ж, якби змусити усіх цих гуру та початківців дійсно сплатити ті $50 за простий переглядач/менеджер фотографій, виявилося б -- я певен! -- що мало хто хотів би платить за те, з чим чудово впораються безкоштовні програми. такі як, наприклад, faststone image viewer, picasa, xnview чи навіть старенький irfanview.


xnview

я нечасто користуюсь переглядачем зображень у windows: вдома є linux та digikam, а на робочому пк для простого перегляду найчастіше достатньо функціональності штатної файлового менеджера windows, а для більш складних задач за звичкою запускаю gimp. проте коли користуюся -- це xnview, який свого часу сподобався мені з першого погляду. acdsee, що залишається найбільш відомим переглядачем у наших теренах, я не бачив наживо вже досить давно. отже, почну огляд з xnview, а інші переглядачі порівнюватиму саме до нього.

версія в огляді: xnview v1.92.1 standard version (jpeg2000) multilanguage для windows (zip-файл)
коротко -- потужний переглядач зображень і менеджер фотоколекції з підтримкою 400 графічних форматів та великою кількістю додаткових функцій для користувачів будь-якого рівня, від початківця до фотографа-аматора.

менеджер фотоальбомів
функція "розумного" завантаження світлин з фотокамери, модуль сканування; підтримка тегів, категорій та рейтингів та коментарів для фотографій; потужний інструмент для пошуку зображень (включаючи пошук подібних за змістом).

групова обробка

в комплекті з xnview отримуємо потужний (хоч і не завжди зручний) інструмент для групової обробки зображень з великою кількістю можливих операцій: фактично, з цією програмою "дорослий" графічний редактор на кшалт adobe photoshop чи gimp звичайному користувачеві не знадобиться, хіба що для складного ретушування чи колажування.


додаткові функції
експорт слайдшоу -- як програмний файл (exe) чи скрінсейвер для windows (scr), генерація веб-альбому, створення списку файлів у теках, захоплення зображення екрану, надсилання зображень через електронну пошту тощо. особливо сподобалася функція порівняння світлин, котра дозволяє одночасно на екрані переглядати від двох до чотирьох фотографій із синхронним масштабувати та скролінгом -- дуже зручно при впорядкуванні фотоальбомів з камери.


інтерфейс
десять варіантів розташування елементів вікна (дерево тек, список файлів, вікно перегляду), можливість ховати/відкривати окремі панелі; іконки інструментів -- чотири набори на вибір, досить симпатичні, але без претензій; кілька зображень можуть бути відкриті для перегляду одночасно -- в різних закладках (як веб-сторінки у firefox). гістограма або додаткова інформація (exif/теги/коментарі) відображаються у додатковій панелі поруч із світлиною. програма підтримує перетягування файлів (drag-n-drop).


локалізація
інтерфейс xnview перекладений 44 мовами, повна версія програми включає українську та російську мови. щоправда, якість українського перекладу не ідеальна.


портативність
програма портативна: не вимагає інсталяції (zip-версія) і дозволяє вибрати режим збереження налаштувань (в реєстрі windows, в домашній теці користувача чи в теці програми) -- настільки продумане рішення вперше зустрічаю! при цьому є можливість завантажити й інсталятор для windows.


ліцензія
xnview безкоштовний для персонального використання, а також для використання у навчальних закладах та некомерційних організаціях (для комерційного використання $41 за одну ліцензію).
як на мене, xnview -- найкращий вибір, якщо важлива українська локалізація, якомога ширша функціональність, зручність перегляду додаткової інформації про фотографію (exif/гістограма).

суб'єктивний рейтинг: 5/5

посилання



faststone image viewer

щойно юрій новоставський запропонував спробувати fast stone image viewer -- я одразу завантажив цю програму, відкрив кілька тек з фотографіями і спробував порівняти до xnview.

версія в огляді: faststone image viewer 3.5 english version (портативна версія)
коротко -- сучасний переглядач зображень з багатьма додатковими функціями, з акцентом на простому редагуванні та зручному перегляді фотографій.

менеджер фотоальбомів
ось із цим не склалося: якщо потрібен більш-менш розвинутий менеджер фотоальбомів -- faststone image viewer навряд чи стане в пригоді... програма вміє завантажувати світлини з фотокамер з перейменуванням та автоматичним створенням тек і сканувати, проте... ані тегів, ані категорій, ані рейтингів не підтримує, пошук світлин у великих фотоархівах не реалізовано... інформація про файл деякі та exif-теги у режимі браузера відображаються не дуже зручно -- у додатковому вікні, а от у повноекранному режимі переглядати цю інформацію надзвичайно зручно -- але це, як на мене, функція для переглядача, а не для менеджера фотоархіву.

групова обробка

fast stone пропонує дуже зручний інструмент для групової обробки зображень -- хоч його можливості помітно скромніші, ніж у xnview, проте користуватися ними початківцям буде дещо простіше.


додаткові функції
головною відмінністю fast stone від xnview, як мені здалося, є акцент на зручному редагуванні зображень. з цим переглядачем можна досить просто додати на фотографію будь-який текст чи якісь фігурки, додати рамку... ну, щодо користі таких інструментів не беруся судити -- можливо, комусь це треба. цікава особливість faststone -- передбачено можливість грамотного використання двох моніторів (список файлів на одному, перегляд зображення на другому).


інтерфейс
faststone image viewer використовує механізм графічних тем (skins) для зміни оформлення вікна... з одного боку це симпатично: програма може виглядати по-різному, і багатьом користувачам це подобається. з іншого боку, це може й дратувати: якщо ви змінили кольори палітри windows, раптом виявиться, що fast stone зі своїм скіном різко контрастує з рештою програм... як на мене, це мінус. в плані юзабіліті з програмою досить зручно працювати початківцям, але досвіченим користувачам гарантовано більше до вподоби буде універсальність xnview.


локалізація
у свіжій версії fast stone image viewer 3.5 інтерфейс не локалізований (англійська). версія 3.2 має в комплекті російський інтерфейс, вона ще доступна до викачування на веб-сайті програми. української мови -- немає.


портативність
переглядач можна завантажити у портативній версії, а також як zip-файл (не потребує інсталяції, але не портативна) або з інсталятором.


ліцензія
fast stone image viewer безкоштовний для персонального використання, а також для використання у навчальних закладах (для комерційного використання $35 за одну ліцензію).
мої враження: fast stone image viewer -- непоганий, досить швидкий і зручний переглядач зображень, підійде, якщо розширені функції каталогування фотоальбомів не потрібні, а відсутність української (чи навіть російської) локалізації не є проблемою.

суб'єктивний рейтинг: 4/5

посилання



picasa

про переглядач picasa знаю давно -- бо дуже давно вже користуюся сервісами google, включаючи веб-альбоми, куди цей переглядач вміє завантажувати зображення... але ще ніколи не пробував picasa у роботі. отже, викачую інсталятор!

сьогодні назва picasa цілком природньо асоціюється з google -- але насправді цей проект народився в надрах компанії idealab (лабораторія ідей), котра є свого роду інкубатором оригінальних бізнес-ідей. picasa була одним з багатьох цікавих проектів idealab -- а після успішного старту проект було продано google. у липні 2004 року google запропонував picasa для вільного завантаження й використання.

версія в огляді: 2.7.0 для windows (інсталятор)
коротко -- сучасний менеджер/переглядач зображень з акцентом на максимально просте й зручне впорядкування великих фотоколекцій та на інтеграції з веб-альбомами та іншими сервісами google.

менеджер фотоальбомів
фактично, picasa побудована довкола ідеї впорядкування великої колекції світлин, а не як простий переглядач зображень. тут є все, що потрібно звичайному користувачеві, без необхідності плутатися в теках на диску чи розбиратися з exif-тегами. проте досвіченим користувачам буде трохи "тіснувато" без розширеної функціональності, а професійний фотограф взагалі залишиться як без рук...

групова обробка

picasa дозволяє виконувати групову обробку фотографій, але набір перетворень дуже обмежений: перейменування, поворот, автоматична корекція контрастності/насиченості та кілька стандартних ефектів на кшалт сепії. проте на додачу picasa передбачає кілька дуже простих у використанні "майстрів": для експорту копій фото з масштабуванням, відправки світлин електронною поштою, і для запису фотографій на диск cd разом із копією picasa -- все настільки добре продумано, що користуватися цими можливостями просто й приємно навіть початківцю.


додаткові функції
додаткових можливостей у picasa порівняно небагато, але всі вони підібрані з прицілом на реальні, життєві потреби фотографа-любителя, і дуже прості у використанні. тут є слайдшоу з оригінальним режимом вибору альбому, модуль імпорту світлин з фотокамери чи сканера, експорт колекції на cd, завантаження світлин у веб-альбом google чи публікація в блозі. я просто в захваті від можливості кількома кліками миші створити симпатичний коллаж з кількох знімків, підготувати для друку готові сторінки для "паперового" фотоальбому, або експортувати слайдшоу з кількох фотографій у відеофайл (avi), який можна буде переглядати на пк чи записати на cd/dvd! є можливість назначати геотеги (географічні відмітки) світлинам -- наприклад, за місцем зйомки. фукнцій, насправді, не так багато порівняно з xnview чи faststone image viewer, але всі вони або унікальні, або просто запрограмовані на відмінно і дуже прості у використанні.


інтерфейс
це просто бомба -- користуватися програмою дуже просто, а бачити її на екрані -- приємно. всі функції під рукою, різноманітні візуальні ефекти інтерфейсу відображаються швидко. навіть якщо picasa не стане вашим вибраним переглядачем, її варто побачити, щоби зрозуміти, як треба створювати якісні інтерфейси для програм.


локалізація
в комплекті з інсталятором отримуємо 32 мови на вибір, включаючи українську та російську. якість перекладу не всюди на відмінно, але в цілому -- все гаразд.


портативність
ні: щодо збереження налаштувань та запуску з usb-флешки picasa поводить себе як стандартна програма для windows, купа налаштувань зберігається в реєстрі windows.


ліцензія
програма безкоштовна для некомерційного використання (комерційне -- за погодженням з google).
picasa -- це справжнє відриття. програма не лише зручна, але й просто красива. якщо у вас пк з операційною системою windows, якщо ви багато фотографуєте компактною цифровою камерою, якщо у вас є (або буде!) веб-альбом на google, якщо ви хотіли б підтримувать фотоколекцію впорядкованою з мінімальними зусиллями та без заглиблення в технічні деталі... сміливо вибирайте picasa і забудьте про всі інші альтернативи.

суб'єктивний рейтинг: 5/5

посилання



irfanview

порівняно з попередніми трьома переглядачами irfanview виглядає таким собі динозавром: інтерфейс та юзабіліті можуть загнати сучасного користувача в глибоку депресію... це не дивно: програма є фактично сучасником перших версій acdsee, перші версії побачили світ десь у середині дев'яностих, ще за часів популярності windows 95, і з тих часів інтерфейс мало змінився. втім, за трохи незвичним та неполірованим інтерфесом -- це досить потужний і швидкий переглядач.

для огляду я завантажив версію 4.00, яка знайшлася у zip-файлах: поточна версія irfanview 4.10 має кілька суттєвих переваг, але вона і додаткові модулі (plugins) до неї доступні лише з інсталяторами.

версія в огляді: irfanview 4.00 з повним набором плагінів (zip-файли).
коротко -- класичний переглядач зображень з антикварним інтерфейсом і акцентом на швидкості роботи і якомога більш повній підтримці великої кількості графічних форматів.

менеджер фотоальбомів
функції впорядкування фотоальбомів відсутні практично повністю... щоправда, доступний пошук зображень, в тому числі по тегах exif/iptc.

групова обробка

irfanview вміє пакетно обробляти і перейменовувати фотографії, набір перетворень приблизно такий, як у faststone image viewer, і помітно менший, аніж у xnview, інтерфейс модуля зручніший для досвіченого користувача, аніж у faststone, але початківцеві, навпаки, буде складніше розібратися з ним.


додаткові функції
стандартний набір присутній: слайдшоу (включаючи експорт в exe/scr і навіть запис на cd), експорт зображень у веб-альбом, захоплення зображення на екрані, встановлення шпалер на стільницю. присутня функція відправки зображення електронною поштою -- але вона не конвертує попередньо зображення, тому, як на мене, сенсу в ній немає. унікальна для irfanview функція -- копі-центр (сканування/друк однією командою), а у версії 4.10 з'явилася можливість малювати на зображеннях.


інтерфейс
по-моєму, користуватися irfanview і не лаятися може лише просмалений гуру, котрий вже звик до цього переглядача і тієї ідеології впорядкуання фотоколекції, який irfanview фактично нав'язує. деякі ідеї, насправді, можна визнати за логічні: наприклад, після запуску переглядача першим відкривається саме вікно перегляду, а не каталог зображень, як у всіх сучасних менеджерів світлин... для програми, котра є виключно переглядачем, це, мабуть, має бути зручно. але впорядкування меню, по-моєму, дуже нелогічне, і шукати там потрібних функцій -- виявилося непростою задачею.


локалізація
одразу після завантаження irfanview має англійский інтерфейс і надає можливість перейти до німецької мови. на сайті програми доступні файли з 26 мовами, серед них є російська -- але їх треба самостійно завантажити й скопіювати до програмної теки. української мови немає не сайті програми, але відповідні файли можна завантажити з веб-сайту localize.org.ua.


портативність
програма портативна, налаштування зберігаються в програмній теці, за винятком , звісно, асоціацій з типами файлів (якщо їх налаштувати в меню irfanview).


ліцензія
переглядач irfanview безкоштовний для некомерційного використання (для комерційного -- ціна за домовленістю з автором).
резюме? irfanview застарів, як на мене. він ще стане в нагоді, якщо потрібен дуже невеликий за об'ємом, портативний і універсальний переглядач, але працювати з ним більш-менш впевнено , з комфортом, зможуть лише досвічені користувачі.

суб'єктивний рейтинг: 1/5

посилання



підсумок

дві програми в цьому огляді отримали мою персональну, суб'єктивну оцінку 5 балів з п'яти... при цьому програми дуже різні: xnview та picasa. як так сталося, і що все-таки вибрати?

я вже написав, що picasa -- це програма-подарунок, справжня цукерка. одразу видно, що створювали її люди з любов'ю, із глибоким розумінням логіки та психології користувача -- не для обраних гуру, а для всіх. і вийшло -- на відмінно!

проте декотрим просмаленим користувачам пк, як от мені, часто більше до вподоби, подібні до picasa програми видаються аж занадто... красивими? ні, але вони ховають від користувача сам процес взаємодії з комп'ютером, "рятують" від надлишкової функціональності, перетворюють пк як такий собі мультимедійний центр -- хіба що не пропонують ще (принаймні не picasa) замінити клавіатуру та мину на пульт дистанційного керування.

а мені в комп'ютері подобається... комп'ютер, як не дивно =) тому особисто я вибрав би xnview, а для милої встановив би picasa.

якщо ця стаття стала вам в нагоді, залиште мені короткий коментар. або ж якщо в дописі є якісь неточності -- пишіть, буду виправляти.