delfics перший: пк з передвстановленим linux вже тут

| комп'ютери, україна, linux, товари

цікава новина: українська компанія dgtech computers, виробник персональних комп'ютерів під торговою маркою delfics, запропонує українським користувачам десктопи з передвстановленою операційною системою ubuntu linux.

моделей з передвстановленим linux'ом ще не видно на веб-сайті delfics. в новині не йдеться про те, які саме -- чи всі? -- конфігурації будуть доступні з альтернативною системою, і як відрізнятиметься ціна на них порівняно з аналогічними конфігураціями з windows vista. втім, сам факт -- вже добре.

про різницю в ціні між пк з windows та linux йшлося в одному з дописів у блогах "комп'ютерного огляду", я навіть не втримався від коментаря на цю тему: різниця в абсолютних цифрах не така велика, лише 30-40 доларів. втім, варто тверезо оцінювати цю цифру: вона сама по собі не є достатньо вражаючою для того, щоби схилити покупця до вибру на користь пінгвіна.

ключове слово тут -- свобода.

свобода вибрати не найбільш потужну/дорогу конфігурацію пк -- не жертвуючи швидкістю роботи інтерфейсу. свобода як завгодно часто або рідко поновлювати систему -- безкоштовно, -- або й зовсім її перевстановити без будь-яких юридичних наслідків (порівняйте до політики microsoft). свобода отримати україномовний інтерфейс "з коробки" -- але за необхідності поміняти мову на будь-яку іншу з широкого набору перекладів, або й взагалі встановити різні мови для профілів різних користувачів на одному й тому ж пк.

звісно, годі -- та й навіщо? -- сподіватися на миттєвий ріст попиту на такі системи з пінгвіном, проте, принаймні тепер в українських покупців є вибір.