ufo: alien invasion -- крок за кроком (частина 1)

| комп'ютери, ігри, linux

отже, ufo: alien invasion встановлено й налаштовано, можна переходити до найцікавішого -- показати інопланетянам, де раки зимують =)
! як читати? я описуватиму гру з самого початку, крок за кроком, доволі детально і зі скріншотами. можливо, виникне потяг запустити й собі гру та грати паралельно... але я раджу просто почитати статтю повністю, розкриваючи скріншоти збільшено -- а вже потім завантажити гру та грати по пам'яті.

запускаємо гру. якщо в меню годі знайти -- можна надрукувати ufoai в терміналі. в головному меню гри вибираємо розділ single-player (одиночна гра), далі new game (почати нову). тепер нам пропонують вибрати рівень складності гри, всього їх перелічено п'ять: від найскладнішого (very hard campaign) до найпростішого (very easy campaign). перший -- нереальний, а останній -- нецікавий. для першого разу варто вибрати easy, або ж standard, якщо в пам'яті ще живий xcom: ufo defence. натискаємо start campaign...



передісторія

...і читаємо передісторію, яка -- разом з об'ємною, тривожною музикою -- задає атмосферу гри.
рік 2084-й: на землі настає час відносної стабільності й миру. жорстокі перші роки 21-го століття тепер позаду: лише віддалені спогади, хоча й не такі далекі, щоби про них забули... для більшості народів землі друга холодна війна -- лише тінь минулого, подібно тому, як перші дві світові війни були для дітей кінця 20-го століття.

кожній нації гарантоване представництво у оон, а загальний рівень життя невпинно зростає, цивілізація сягає найвіддаленіших куточків планети. у більшості мешканців планети складається враження, що все йде добре.

несподіваний грім вдарив 3 березня 2084 року -- ціллю атаки з космосу стало місто бомбей. шість невеликих нло виникли хтозна звідки, невидимі для радарних систем спустилися з орбіти до найбільш густонаселеного міста землі. без якихось попереджень чи пояснень. дванадцять тисяч мирних жителів загинули в кривавій драмі протягом кількох годин перш, ніж земні війська ціною жахливих втрат спромоглися зупинити прибульців -- ті відступили до своїх літальних апаратів і знову зникли поза орбітою.

протягом двох днів -- поки оон та уряди країн радилися, поки вчені намагалися встановити контакти з прибульцями а військові розробляли плани захисту -- вторгнення продовжувалися, стаючи лишень більш масштабними та жорстокими. за кілька годин було майже повністю спустошено ще три величезних міста: бонн, йоганесбург та бангкок... тепер ні в кого не залишилося сумнівів у тім, що страшні візити продовжаться, якщо земляни не спроможуться об'єднати зусилля і зупинити прибульців. силою.

через вісімдесят сім годин після першого нападу земля оголошує війну. усі військові сили координують свої зусилля -- а тим часом оон відновлює таємну організацію phalanx, створену колись у сполучених штатах америки для протидії іноземним загрозам. її задача -- гарантувати виживання людської раси будь-якою ціною, поєднавши найкращі земні технології, наукову думку та військовий досвід. це -- остання лінія оборони, і якщо вона впаде -- в людства не залишиться надії.
ну що ж, нам доведеться рятувати світ. цього разу -- в ролі керівника секретної організації phalanx.

поле битви: земля

момент істини: на екрані глобус -- тривимірний, але все-одно такий знайомий кожному, хто свого часу провів не одну годину з xcom... втім, нема коли ностальгувати: час іде, і кожна секунда наближає мить наступного "візиту" прибульців. тож найперше вповільнюємо ігровий час до 5 секунд за крок за допомогою панелі вгорі екрану, справа від годинника. тоді завважимо, що маємо нові повідомлення (білий конверт зліва від годинника) -- перечитуємо їх і дізнаємося, що наукові радники пропонують нам найперше провести розробку нового озброєння, а також спробувати дослідити, звідки взялися прибульці.


втім, все це можна зробити, лише маючи хоча б одну базу phalanx, тож найперше -- вибираємо на глобусі місце для першої бази, і започатковуємо її. для цього підійде будь-яка локація на суші, проте найкраще першу базу розташувати таким чином, щоб її сфера контролю захопила хоча б два, а краще три континенти. характерно, що україна -- дуже непоганий варіант: звідси ми зможемо контролювати всю європу, а також чималі терени азії та африки. наближуючи і обертаючи глобус на екрані, шукаємо чорне море, дніпро, і започатковуємо базу, скажімо, десь в районі запоріжжя.

ну ось, phalanx отримує в своє розпорядження стандартну базу зі стандартною назвою phalanx hq (штаб phalanx). за бажання назву можна змінити (олівчик справа від назви на екрані бази), проте чи варто займатися такими дрібничками, коли земля в небезпеці? =) найперше вивчаємо, що у нас на базі вже єсть:
  • вхід (entrance) -- центральний модуль, з нього починається будівництво нової бази (якщо починати гру без будівель і без персонала), це точка доступу до всієї бази з поверхні;
  • електростанція (power plant) -- ключовий модуль для функціонування всіх інших частин бази;
  • два ангари -- великий (large hangar) для десантного транспорта та малий (small hangar) для винищувача; насправді саме ангари, а не вхідний модуль, є "воротами у світ" в ufo: ai;
  • командний центр (command centre) -- без цього модуля неможливі вильоти винищувачів та транспорту;
  • радар (radar) -- дозволяє виявляти космічні кораблі прибульців над поверхнею землі -- а це необхідна умова для успішних винищувальних місій;
  • житлові приміщення (living quarters) -- цілком логічно, що без них неможливо наймати солдатів, науковців чи інженерів; місткість одного модуля обмежена -- коли необхідно буде розширити штат, доведеться збудувати ще один такий;
  • склад (storage) -- тут зберігається все, з чим наші вояки вилітатимуть на бойові місії, а також те, що вони звідти привезуть на базу; згодом також доведеться добудувати ще один чи кілька таких модулів;
  • лабораторія (laboratory) -- необхідна для вивчення прибульців, розробки нових технологій; для роботи лабораторії необхідно наймати вчених;
  • майстерні (workshop) -- тут інженери можуть виготовляти озброєння та припаси, і навіть дублювати інопланетне обладнання після того, як його вивчерно в лабораторії;
  • модуль утримання інопланетян (alien containment facility) -- потрібний для утримання і вивчення живих прибульців; це єдиний з перелічених модулів на базі, без якого на початку гри цілком можна обійтися.

добровольці, крок вперед!

тепер поглянемо, який штат маємо у своєму розпорядженні (кнопка hire employees на екрані бази). в нас під рукою переліки вояків (soldiers), інженерів (workers), науковців (scientists) та медиків (medics), проте зараз нас цікавлять лише вояки та їхні характеристики. на стандартному рівні складності гри в нас є дев'ять солдатів, хоча транспортний корабель вміщує лише вісім... значить, один буде "запасний". для ефективної "зачистки" території від прибульців у кожній місії нам знадобиться четверо штурмовиків, два спеціалісти з важкого озброєння (гранатомети тощо) і два снайпери. за необхідності -- на складному рельєфі, або в будівлях з великою кількістю приміщень -- наш загін розділятиметься на дві групи по чотири з приблизно однаковою вогневою потужністю.


важливо знати й враховувать їхні сильні й слабкі сторони. штурмовик зі снайперською гвинтівкою може за необхідності виручити братів по зброї в скрутній ситуації... проте вищі шанси на те, що він таки не завалить інопланетника з великої відстані, коли той раптово виникне за спинами товаришів і вкладе їх одного за іншим. тому... вивчаємо параметри усіх дев'ятьох доступних нам вояків і визначаємо, хто з них буде штурмовиком (високі показники assault weapons і/або close weapons), гренадером (high-explosives, heavy weapons і/або close combat) чи снайпером (sniper rifles). щоби пізніше, під час розподілу спорядження та на бойових вильотах не зазирати щоразу до екрану параметрів, можна одразу додати до імені кожного бойовика умовне позначення в залежності від його спеціалізації (див. відповідний скріншот):
  • штурмовик (a)
  • гренадер (g)
  • снайпер (s)
або й подвійні позначення, якщо, приміром, хтось із вояків потенційно однаково добре може вправлятися з двома ролями (наприклад: as або ag).

звертаємо увагу також на чотири основних параметри: силу (strength), реакцію (speed), влучність (accuracy) та психічну стійкість (mind). що вони вищі, то краще для будь-якого вояка, проте для штурмовиків конче важлива саме реакція, а для снайперів -- влучність. психічна стійкість стає визначною трохи пізніше протягом гри, коли виявиться, що деякі прибульці вміють встановлювати психічний контроль над людьми... зараз всі наші вояки у званнях рядових (rifleman), лічильники бойових місій (missions performed) та повержених прибульців (enemies killed) показують нулі --
мабуть, набирали їх з елітних підрозділів, проте поки що з огляду на незвичні умови, всі вони -- зелені рекрути. з кожною успішною місією їхні вони покращуватимуть свої параметри, а високе начальство періодично підвищуватиме їх у званнях (тут вирішальним параметром буде психічна стійкість).

на цьому ж екрані можна перейменувати вояків... ой, ось цей схожий на мене! назвемо його tiv asyk, бугога =) як правило, якісь характерні імена роблять цих -- не забуваємо, віртуальних! -- персонажів такими живими й навіть рідними... погравши трохи, можна спостерігати, як сам того не помічаючи, наділяєш кожного з них -- в залежності від імені, портрету на екрані та якихось цікавих ігрових ситуацій -- характерними рисами, котрих об'єктивно у грі просто не може бути. спостерігати, як час від часу їх "кришать на капусту" жорстокі прибульці, буває справді неприємно. втім, це тема для дослідження якимись там психологами =)

отже, зі спеціалізацією бойовиків визначилися. в переліку інженерів звільняємо всіх -- поки нам вистачає припасів і жодні нові технології не досліджено, краще трохи зекономити на їхній зарплатні. в переліку вчених, навпаки, наймаємо всіх, кого можна -- зараз лише шестеро кандидатів, -- вони нам одразу ж знадобляться. і, нарешті, у списку медиків теж звільняємо обох доступних лікарів, бо на нашій базі ще немає шпиталя.

комплектуємо бойову команду

гаразд, саме час комплектувати транспорт командою та обладнанням для першого вильоту, який вже не за горами, тож повертаємося до головного екрану бази й одразу переходимо до екрану керування нашою авіацією (aircraft). першим нам показують транспорт (dropship): новенький і блискучий, він займає увесь великий ангар -- не вистачило місця навіть для генеральського мерседеса... гхм, нереальна ситуація, в україні скоріше б той транспорт опинився на вулиці під маскувальною сіткою. втім, нехай. перші подряпини на ньому залишать не кулі прибульців, а наші техніки, які приторочуватимуть до нього додатковий бак для пального, яке може знадобитися нам для дальніх вильотів -- клацаємо кнопку "обладнати" (equip) -- зліва наш транспорт та (нижче) кнопки різних типів доступного обладнання, справа внизу -- перелік доступних модулів та опис вибраного. озброєння чи броня нам не потрібні: транспорт в будь-якому випадку був би просто мішенню для навіть найпростіших нло, тому переходимо одразу до додаткового обладнання (кнопка items) і навішуємо один або два додаткових баки (доведеться поексперементувати з кнопками, бо процедура нетривіальна, але описувати її покроково -- довго й нецікаво, проте скріншот допоможе). готово, коментар угорі показує, що технікам знадобиться дві години для завершення операції.


повертаємося на попередній екран керування авіацією, і переходимо до закріплення бойової команди (assign soldiers) для нашого транспорта (кнопка переходу в правій нижній частині екрану). наразі тут все просто: всі вісім наших вояків зараз призначені в команду транспортного корабля. якби в нас були вже якісь важкі машини -- тут же можна було б і їх призначити до вильоту, проте... немає. тож просто переходимо далі, до цікавенького...

після зарахування до команди транспотру вояків пустили до арсеналу... погляньте-но, наш перший бойовик у переліку, сьюзан круз (suzanne cruize) на прізвисько крейсер, озброїлася вогнеметом. побий її грім! вогнемет, звісно, дуже весела зброя: з прибульців виходять неабиякі смолоскипи... проте сподіватися, що новачок у близькому бою запалить інопланетника, а не своїх камрадів по команді -- то є все одно, що... гхм, бавитися з сірниками біля бензоколонки =)

споряджаючи вояків, важливо пильно придивлятися до характеристик зброї. приміром вогнемет для більш-менш ефективного використання вимагає вправного володіння важкою зброєю (heawy weapon), а снайперська гвинтівка -- гхм... власне, снайперськими гвинтівками (sniper rifles). втім, це прості випадки, бо, приміром, штурмовий дробовик (riot shotgun) в залежності від типу заряджених набоїв може вимагати вправності зі зброєю близького бою (close combat) або зі штурмовим озброєнням (assault weapon). конче важливо кожному воякові дати два види озброєння: основне та запасне, при цьому комбінуючи їхні характеристики: гранатомет ефективний на середніх дистанціях, але коли ворог підійшов близько -- краще самому застрелитися з пістолета, аніж розстріляти своїм гранатометом своїх же товаришів по команді. а ще краще дістати дробовика і порвати монстра в шматки: сюрприз =)


гаразд, до діла. параметри сьюзі показують, що вона непогано вправляється не лише з важкою зброєю (heavy weapons), але й вибухівкою -- отже, в якості основного озброєння крейсер отримує 25-міліметровий універсальний гранатомет (grehade launcher), а в кобуру при боці -- невеликий автомат (submachine gun) для ближнього бою. на пояс -- щоби швидше було перезаряджатися в бою! -- пару комплектів 25-міліметрових гранат (по 9 шт.) та запасний ріжок для автомата (50 патронів). всі ручні гранати прибираємо -- це зайва вага. на кожному воякові має бути бронежилет -- обов'язково перевіряємо, бо ці дівчата іноді жаліються, що під ним бюсту не видно, і залишають на базі, а прибульці ж на фігуру не зважають. додатково в рюкзак дамо окуляри нічного бачення і сухий пайок... хоча ні, краще додатковий комплект набоїв. готово, в першу групу, наступний!

хто там у нас? гарфілд кенеді (garfield kennedy) на прізвисько горинич: ніколи не випускає з рота сигари, навіть у бою смалить... і погляньте на нього: він також вхопив собі вогнемета! та вони що, на пікнік зібралися? шашликом, мабуть, буде він сам -- якщо не викине сигару, а це ж нереально. згідно досьє, гарфілд має всі шанси стати хорошим гренадером (heawy weapons і high-explosives), тож видамо і йому гранатомет, а на чорний день -- автомат. на пояс -- гранати й набої, в рюкзак нічні окуляри і додатковий комплект набоїв. бронежилет. якщо до підвищення у званні нічого на базі не підпалить -- пізніше дозволимо гориничеві погратися з вогнеметом. тільки не на базі, бугога =) в другу групу!

далі... беверлі кемпбел (beverly cempbell) на прізвисько беверлі хілз -- частково через ім'я і частково через бюст. найкраще вправляється зі штурмовим озброєнням, проте реакція підвела, а от влучність та навички володіння снайперською гвинтівкою -- непогані. зробимо з тебе снайпера, доню -- і не кліпай віями до старшини, а ну струнко! матко боско, нащо тобі аж три ножі? ми тут не картоплю чиститимемо, тож залишай ті цурпалки на базі: якщо вже ворожнеча підійшла так близько, що можна ножем дістати -- пиши заповіт і читай отче наш. штурмову гвинтівку також віддай комусь -- ось тобі снайперка і три комплекти набоїв, бо вони в бою не знати куди й діваються. а ото що за пукалка в кобурі? гхм, такими пістолетами ми в дитинстві хіба що горобців лякали, бери автомат. нема? занотовуємо собі -- придбати ще один автомат. граната, спалах, нічні окуляри й додаткові набої -- єсть. бронежилет... невже теж закінчилися? так, в першу групу! прийдеш пізніше за автоматом і бронежилетом. наступний!

лейн літл (laine little) на прізвисько лоліта, в дитинстві її мало не виключили зі школи за те, що ображала хлопчиків зі шкільної футбольної команди, котрі були на два роки старші. спеціалізація -- штурмовик. арсенал: штурмова гвинтівка і міні-дробовик, додаткові набої, нічні окуляри, граната і спалах. не вистачає бронежилета -- занотували. перша група.

тревор уокер (trevor walker) на прізвисько самурай, котре отримав у юності за часте цитування кодексу бусідо. спеціалізація -- штурмовик із хистом до жбурляння гранат та іншої вибухівки. арсенал: штурмова гвинтівка і автомат, додаткові набої, нічні окуляри, гранати з добрячим запасом, спалах. перша група.

тів асик (tiv asyk) на прізвисько "контрольний в голову" за звичку супроводжувати тою примовкою лишній постріл по мішені =) спеціалізація -- снайпер, добре вправляється зі штурмовим озброєнням. арсенал: снайперська гвинтівка (не вистачає), дробовик (в рюкзаку), додаткові набої, граната і спалах, нічні окуляри (не вистачає), бронежелет. друга група.

джордж борланд (george borland) на прізвисько паскаль -- його він отримав у школі невідомо за що =) спеціалізація -- штурмовик, добре зарекомендував себе у стрільбі по нерухомих мішенях, але з реакцією трохи гірше. арсенал: штурмова гвинтівка, міні-дробовик (не вистачає), додаткові набої, граната і спалах (не вистачає), нічні окуляри (не вистачає), бронежелет (не вистачає). друга група.

нарешті джордж кенеді (george kennedy) на прізвисько президент, бугога! струнко, чого розслабилися? спеціалізація -- штурмовик з хистом до важкого озброєння. важкого поки не дамо, воюватимеш штурмовою гвинтівкою (не вистачає) і автоматом; до цього -- ще набої, граната і спалах (не вистачає), нічні окуляри (не вистачає), бронежилет. друга група.

на складі маємо ще дві аптечки -- роздаємо найсильнішим воякам з першої та другої груп, занотовуємо про необхідність докупити ще принаймні дві. для простішої ідентифікації груп на місіях першій призначаємо форму з міським камуфляжем, другій -- з пустельним.

знову повертаємося до головного екрану керування базою phalanx hq, і, пам'ятаючи, чого нам не вистачило для укомплектування бойової групи, переходимо до закупівлі озброєння та припасів (buy/sell equipment). тут докуповуємо все, що треба для наших вояків, і додатково ще один-два комплекти: для штурмовика і гренадера, вони знадобляться нам після кількох перших місій, коли хтось із поранених бійців залишиться на базі, а для чергового вильоту доведеться готувати щойно найнятих новачків. тоді повертаємося до екрану керування авіатранспортом і озброєння бійців, щоби роздати їм те, чого раніше не вистачило. пильнуємо стан балансу -- на стандартному рівні складності грошей для закупки всіляких припасів у нас замало, тож після повного екіпірування вояків варто повернутися до "магазину" і продати те озброєння, яке нам не знадобиться -- наприклад, зайві пістолети та подібні малопотужні пукалки.


ну, мабуть для одного допису до блога я тут вже надрукував чимало. наразі збережемо гру, щоби не втратити все, що ми вже встигли тут накомандувати: повертаємося до головного екрану гри, з глобусом, переходимо до головного меню (велика кнопка справа вгорі), далі традиційно save -- і друкуємо щось на кшалт tiv_00; до цього програма сама додасть ігрову дату і час, щоби зручніше було пізніше розрізняти, на якому етапі гри ми збереглися. все.

продовження буде!