коли музика стихне...

| музика, інтернет, воля

walmart -- чи не найбільша у світі роздрібна мережа. світова експансія walmart почалася зі сполучених штатів, і до наших теренів ще не докотилася, тож навряд чи можна говорити, що це ім'я добре відоме в україні. невідоме. проте той, хто працює (не вантажником) в сфері роздрібної торгівлі чи дотичних до неї, або багато подорожує, не міг не чути про walmart.

але навіть ці люди переважно не знають, що walmart є другим найбільшим продавцем музики через інтернет. перше місце знають всі -- apple з магазином itunes. при цьому apple відвоювала першість у wallmart'а лише у квітні цього року -- через якийсь час, не бажаючи втрачати позиції, walmart анонсує перехід до продажу музики без drm-обмежень.


це половина передісторії. друга половина: мій липневий допис про те, як yahoo закрив свій музичний онлайн-магазин, і зупинив drm-сервери: в результаті покупці музичних файлів, захищених drm-технологіями, фактично на собі випробували той факт, що купівля drm-захищеної музики є скоріше прокатом, аніж купівлею, і в цім плані не набагато відрізняється від прослуховування радіо =)

тепер, я думаю, продовження історії очевидне?

walmart припиняє підтримку drm-авторизації, зупиняючи свої drm-сервери. для покупців результат той самий, що і з yahoo: drm-захищену музику ще можна слухати на одному комп'ютері, але лише до переінсталяції/поновлення системи. і не можна переносити на інші пристрої (mp3-програвачі чи телефони) -- там її просто не вдасться послухати.

на перший погляд, ця новина для нас не актуальна: навряд чи в україні набереться сотня меломанів, котрі чесно викладають свої гроші за музику на itunes, а про walmart та інших взагалі мовчу. проте людей, що чи не окропом пісяють, ледь забачать ipod чи iphone -- скільки хочеш; ринок єсть. а отже, рано чи пізно прийде сюди і цивілізована пропозиція.

скоріше б вже. хочу подивитися на ті обличчя, коли й українським фанатам дадуть можливість забити оті гігабайти на ipod'ах захищеною музикою, і apple itunes залишиться останнім онлайн-магазином з підтримкою drm.звісно, про те, що і останній колись впаде -- ніхто не думає: релігія не дозволяє =)