drop.io: красива шара

| інтернет, комп'ютери

якщо користуєшся комп'ютером щодня, спілкуєшся з друзями та колегами онлайн — рано чи пізно виникає необхідність перекинути комусь якісь файли: фотографії з камери? відсканований конспект? робоча презентація? тощо. але тут і зараз — без поїздок з флешкою чи диском через все місто.

якщо файл один-два, і об'єм не перевищує розумних 2-3 мегабайт — врятує електронна пошта, інколи навіть файлообмін інтернет-пейджера (хоча в користувачів за корпоративними серверами, та й більшості обережних домашніх користувачів ця функція відключена). але не завжди.


досвічені навігатори інтернету знають рішення: файлообмінники — сервери, що дозволяють швидко завантажити в тенета файли і роздати (сленгове словечко "розшарити", від англійського share) їх для інших користувачів. таких сервісів — велика кількість, ось кілька прикладів в українському сегменті мережі:
продовжувати можна довго. очевидно, що велика кількість аматорів намагаються заробити таким чином на банерній рекламі. не знати, чи в них це виходить, і взагалі мову поведу не про них. бо я знайшов для себе майже ідеальний сервіс поза українським сегментом.


розповідати про переваги — дурна справа, бо все це дуже суб'єктивно, а любителів покритикувать будь-що завше вистачає. і часто вони по-своєму праві =)

я просто розкажу в трьох словах і п'ятьох слайдах, як за одну хвилину викласти файл для друзів чи колег. і для наглядності викладу файл, який, сподіваюся, багатьом буде цікаво завантажити.

крок перший

відкриваємо сайт drop.io в браузері. найскладніше тут — запам'ятати адресу =) одразу ж на першій сторінці бачимо весь інтерфейс для створення дропа (drop — новослів для позначення пакунка на сервері, який може містити кілька файлів, коментарі тощо).

вибираємо назву для дропа — вона ж буде і адресою. мінімальна довжина 7 символів (заплативши якусь там абонплату, можна було б позбутися цього обмеження, але кому це треба?)

в моєму випадку назва tivasyk_read, відповідно адреса для доступу до файлів буде drop.io/tivasyk_read. все просто.

крок другий

вибираємо файли для завантаження — думаю, кнопку для вибру файлів важко не знайти або поплутати =) відкриється стандартне вікно вибору файла. перш ніж почати завантаження, можна по-черзі вибрати декілька файлів, а кольорова смужка справа показуватиме, яку частину ліміту для одного (безкоштовного) дропа буде зайнято: можна завантажити до 100 мб.

я вибираю файл against_intellectual_monopoly.pdf (див. скріншот), і додам ще одне зображення: два файли, 1,5 мб разом.

крок третій

коли всі файли вибрано — не варто поспішати клацати на кнопку drop it, а налаштуємо дозволи для пересічних користувачів: чи дати їм можливість додавати й видаляти файли в нашому дропі (пункт others can)?

вибираю варіант view only — користувачі можуть лише викачувати файли, але не додавати чи видаляти (див. скріншот).

за бажання можна змінити термін доступності файлів — стандартно рік (!), мене це влаштовує.

крок четвертий

от тепер клацаємо drop it та чекаємо, поки файли буде завантажено на сервер drop.io — після цього нам пропонують встановити пароль власника дропу: він знадобиться, коли виникне потреба додати ще якісь файли, подовжити термін чи видалити все.

крок п'ятий

найпростіший крок, і найважливіший: відсилаємо адресу нашого дропу людям, які з нетерпінням чекають файли =)
drop.io/tivasyk_read
наразі система покаже готовий дроп — тут можна затриматися, щоби додати загальний текстовий опис, або коментарі для кожного файлу... але це вже не є обов'язковим.


кілька слів про файл, який я завантажив: це книжка "проти інтелектуальної монополії" (англійською: against intellectual monopoly), написана двома юристами, мішель болдрін та кевіном левіном. дуже рекомендую до прочитання всім, хто не байдужий цифрового майбутнього, як апологетам, так і противникам послаблення ліцензійного тиску в різних галузях.

p.s. рік тому в цей день я передрукував казочку про кочегара — сьогодні так само актуально.