музика контрабандою

| музика, огляд, ностальгія

ты думаешь оторваться есть где мне?
расчетливо улыбаться бестии?
каждому из нас дана
где темная сторона, где светлая сторона

до рук мені потрапив — разом з 40-м номером часопису "time out" — аудіо-диск з альбомом "контрабанда". отже, зарядив я диск в автомагнітолу і послухав ввечері дорогою додому. а вранці послухав ще раз...
останнє попередження! я не професійний критик-оглядач, пишу тільки про особисті враження. якщо ти, читачу, страждаєш на паталогічне несприйняття чужої точки зору — краще пошукати чогось цікавішого в цім блозі. наприклад, добірні смішинки з башика =)
для мене мумій тролль — це ностальгія. чи пам'ятаєте темні часи, кінець дев'яностих? до цього часу живе десь там в пам'яті: поїхав я, наївний студент, до універмага "україна" купувати собі касетний плеєр... а там на весь зал з електронікою і неймовірними цінниками лунають "дельфіни" =)


власне, лише раннього мумій тролля я й слухав як слід, два альбоми: "новая луна апреля" (1985), "морская" (1987). решту — лише уривками, по радіо, в телевізорі тощо. а пройшло... стільки років. сьогодні мумій тролль — це бренд. характерні маргінально-маячні тексти, дуже характерні тембр голосу, інтонація та "прононс" іллі лагутенка. музика — не характерна, ні, але достатньо якісна і "в стилі", щоби не руйнувати враження. думаю, це яскрава іскра в пост-совєцькому шоу-бізнесі, і лагутенко приречений колись замінити пугачьових і сукачьових, макаревичів та бг'ів на новорічних вогниках, за телеплитою тощо. вже скоро, нажаль — бо народжувать щось нове стає щоразу важче, а старе... старе слухають хіба що ностальгуючі старигани, і якраз вони з часом засядуть перед телеекранами =/

мумій тролль є типово концертною групою: в репертуарі пісні двох типів (за класифікацією вінні пуха) — "грустілкі" та "крічалкі", і кожен альбом містить приблизно дві "грустілкі" на кожні десять треків (з часом більше): артистам, як і слухачам, треба відпочивати. і тут нема сарказму з мого боку — все правильно. мені завжди більше подобалися саме "грустілкі" =) тому з "контрабанди" я б радив послухати... все, а залишити в колекції якраз два треки:
1. мамы дочерей (иди ты с миром в мире к миру)
6. пьяная струна (ты думаешь, оторваться есть где мне?)
ностальгічні "грустілкі".


p.s. рік тому в цей день кур'єр lafox.net привіз мені opensuse 10.3 — система до цього часу справно працює на домашньому пк.