нетбук + linux = лажа, і хто винуватий?

| комп'ютери, linux

тут ми з юрком новоставським учинили невеличкий дискус про незрілість linux як операційної системи для нетбуків через відсутність нормального дистрибутива для жодної з наявних на ринку моделей, і про те, хто в усьому винен =) оскільки коменти google reader та переписка в google talk — навряд чи найзручніші інструменти для конструктивного розвитку дискусії, спробую перенести в блог: зацікавлені нехай долучаються.

почалося зі статті my netbook took me back to windows: автор давно користується mac os, але придбавши нетбук asus eee pc, змушений був користуватися встановленою на ньому windows xp через брак достойної альтернативи — тобто безпроблемної «нетбучної» версії mac os або linux.

далі наші з юрою (jin) коментарі.
tivasyk: та ж біда: шукаю, і не знаходжу пристойного дистра для нетбука, в моєму випдаку acer aspire one.

jin: це проблема виробника.

tivasyk: лише частково. жоден з дистробудівників ще не запропонував нормального дистра для нетбуків. в результаті жоден з постачальників ще не видав нетбука з нормальним linux'ом. нормальний виробник не візьметься заточувати дистро під себе — а якщо візьметься, то запропонує покупцям каку.

так що не проблема виробника, а проблема галузі. маю сподівання, що canonical таки зробить першим правильний крок. побачимо.


jin: тут є одна заковирка — для того, щоб «заточити» дистр, необхідні драйвера. конкретно у acer aspire one — із звуком проблеми. люди жаліються що (залежно від звуку і дров) то не працює вбудований мікрофон, то після підключання/відключення навушників пропадає звук. acer зробив патч на alsa, але сорсів цього патча немає, і інши дистробудівники не можуть повторити.
далі продовжуємо в коментарях. приєднуйтеся, найбільш цікаві коментарі підніму в допис.