французські законотворці сподіваються започаткувати нову революцію

| linux, ринок, позитив

я лінива людина, але час від часу беруся перекладати якісь цікаві (тобто цікаві мені) статті з тенет. востаннє, правда, доволі давно таким бавився: «ніч живих мерців або з такою картою не вістують». ось ще один переклад, стаття «french lawmakers hope to inspire linux revolution», опублікована в розділі bits веб-сайту «the new york times».
французські законотворці сподіваються започаткувати нову революцію

якщо французська національна асамблея зуміє переконати уряди інших країн європи — вільна операційна система linux може захопити європу, використавши період слабкості економіки для того, щоб витіснити windows.

приблизно 18 місяців тому асамблея видалила windows із 1100 комп'ютерів своїх депутатів та їх помічників, замінивши її однією з версій linux — ubuntu. засловами віце-президента асамблеї  руді салє (rudy salles), рішення відмовитися від операційної системи windows компанії microsoft було водночас і економічним, і політичним жестом.

французський парламент планує зекономити близько 500 тисяч євро протягом наступних п'яти років завдяки низкій вартості ubuntu — система безкоштовна — і витратити менше грошей на обслуговування. для прикладу, linux, як правило, має менше проблем з інформаційною безпекою, аніж windows.

в політичному плані європейський союз виявився більш наполегливим за сша у своєму юридичному спротиві домінуванню microsoft на ринку операційних систем. на додаток, існує думка, що підтримка linux може сприяти утворенню більшої кількості локальних робочих місць, тому що місцеві компанії отримають шанс сегментувати ринок і похитнути позиції цінові microsoft, пропонуючи послуги з встановлення та підтримки linux-систем для комерційних підприємств.

«ми спробували переконати уряд в тому, що інвестиції у відкрите програмне забезпечення сприятимуть локальній економіці» — говорить александре запольськи (alexandre zapolsky), виконавчий директор французської компанії linagora, котра допомагала встановлювати linux на комп'ютери парламенту, — «якщо ми намагатимемось грати за тими ж правилами, що й американські компанії, ми не зможемо завоювати світле майбутнє. потрібно змінити правила гри».

пан запольськи зазначає також, що співпрацюючи з microsoft, французські компанії більше допомагають іншим країнам, аніж франції. «врешті-решт microsoft не сплачує податки у франції» — каже він, —«вони сплачують нижчі податки через ірландський офіс microsoft».

беручи доуваги економічні негаразди в європі, пан салє вірить, що франція зможе запропонувати дешевшу модель, якою могли б скористатися й інші країни.

«ми цілком задоволені тим, що все працює дуже добре» — каже пан салє. — «ми бачимо, що багато країн вже зацікавилися нашим досвідом, і ми готові  допомогати іншим парламентам у світі».

згідно інформації пана салє, опитування депутатів французської асамблеї виявило, що 80 відсотків користувачів задоволені новим програмним забезпеченням, яке включає програми для роботи з електронною поштою та документами, в той час як 14 відсотків хотіли б повернути windows.