цікава нецікава новина: стратегічний задум google

| комп'ютери, linux, ринок, нетбук

вчора itc.ua опублікував новину: «google займется нетбуками?» заголовок мав би навести на думку про черговий стратегічний задум google щодо завоювання світу — останнім часом редакція itc.ua полюбляє гучні заголовки.

замість того в тексті йдеться лише про те, що можливо в майбутньому google допомагатиме субсидіями тим виробникам, котрі розроблятимуть нетбуки. та й то в новині не згадується прямо, що google використовуватиме для цього «свої» гроші — зате згадуються оператори мобільного зв'язку, які буцімто пропонуватимуть абонентам нетбуки за зниженими цінами, але в комплекті з послугами з передачі данних, як це відбувається з мобільними телефонами.

коротше кажучи, нічого цікавого, так? не так!

але перш ніж перейти до найцікавішого, треба зробити невеличкий, песимістичний екскурс в історію.


історична довідка

згадаймо: на початку 2007 року dell запропонував покупцям пк та ноутбуки з альтернативною операційною системою, ubuntu linux. це був перший гучний вихід пінгвіна на споживацький ринок — і не дуже успішний, принаймні dell не поспішає анонсувати результати продажів. проте це важливий прецедент: серйозна спроба одного з лідерів ринку пк запропонувати не лише microsoft windows.

далі: на початку 2008 року asus розпочав продажі свого першого нетбука з альтернативною ос xandros linux, згодом практично кожен виробник нетбуків пропонував конфігурації з linux, як альтернативою до windows xp home:


спочатку виробники рапортували про приблизно однакові продажі систем з linux та windows... але знову не все пішло гладко: самі дистрибутиви не завжди були достатньо зрілими для загального використання (на думку спадають «проблемний» opensuse на msi wind та незрілий linpus linux на aspire one), та й покупець найчастіше віддає перевагу добре знайомому, тобто ms windows. і за результатами 2008 року з 9,9 мільйонів нетбуків, проданих у світі, лише кожен десятий був з linux'ом.

звісно, навіть 1 млн. комп'ютерів — це дуже непоганий результат порівняно з усією попередньою історією linux, але негативна тенденція змушує задуматися: microsoft таки витісняє linux з сегменту нетбуків, який здавався таким перспективним для народження справжньої альтернативної революції, а з виходом windows 7 ця тенденція тільки посилиться.

то що, крапка?


атака андроїдів

тепер ще раз читаємо уважно новину про google та нетбуки: там згадується, що asus вже чи то працює над створенням нетбука під гуглівську програмну платформу android, чи то адаптує android'а до своїх нетбуків.

початково google запропонував android як альтернативну платформу для мобільних пристроїв: смартфонів та комунікаторів, але вона достатньо гнучка для того, щоби створити версію для ультрапортативних комп'ютерів з обмеженою потужністю, але широким набором найбільш уживаних функцій і, ясна річ, з підтримкою «хмаркових» сервісів google. а цих сервісів маємо більш ніж достатньо: документи, пошта, календар, контакти, агрегатор, фотоальбоми, мапи, закладки тощо.

самі по собі плани випустити нетбук з android'ом — це ще не все, тут є навіть цікавіший момент. я вже казав не раз, і ще раз повторю: нетбуків не існує. точніше, ми спостерігаємо тільки початок зародження якогось нового цифрового пристрою, який відрізнятиметься від ноутбуків найперше схемою використання. нетбук маєзнайти своє місце десь між комунікаторами і «дорослими» комп'ютерами, запропонувавши користувачам переваги обох: миттєве включення (секунди), надзвичайну автономність (дні), вільний доступ до інтернет-сервісів (3g? wimax?), прозору синхронізацію/резервування персональних данних тощо.

якраз android, котрий приходить зі світу мобільних телефонів, міг би запропонувати оту «інакшу» схему використання: нетбук залишиться універсальним, але дозволить користуватися інтернет-сервісами (в тому числі автономно, без підключення до інтернету) буквально на ходу, через простіший і зрозуміліший інтерфейс.

і щоби допомогти виробникам зважитися на такий крок, google, вочевидячки, пропонує фінансову підтримку.

але чекайте, як бути з монополією microsoft? програмний гігант не збирається відступатися, — а покупці, щойно бачуть альтернативні пропозиції (як windows проти linux) голосують гаманцем за вже знайоме.


шахова партія

в тексті новини про asus та нетбуки на android'і є малопримітна згадка про якісь там альтернативні апаратні платформи, на базі яких можна будувати мініатюрні комп'ютери: мовляв, існують процесори, які буцім дешевші та значно економічніші за intel atom, який сьогодні є основою практично кожного нетбука.

що це за процесори, і чому вони зацікавили asus в зв'язку з проектом нетбука «для google»?

в іншій малопримітній новині на itc.ua згадується компанія freescale, котра анонсує випуск процесора i.mx515 для нетбуків. процесор використовуватиме архітектуру arm, котра вже доволі росповсюджена сьогодні: схожі, хоч часто менш потужні процесори працюють в кпк, комунікаторах і смартфонах (зокрема nokia та iphone), мультимедійних плеєрах (як ipod), портативних ігрових консолях, в різноманітних комунікаційних та периферійних пристроях тощо.

звісно, i.mx515 має бути достатньо потужним для виконання типових «комп'ютерних» задач, інакше кому такий нетбук потрібен, вірно? але тут freescale заспокоює, обіцяючи, приміром, частоту до 1 ггц, інтегровану відеосистему та апаратну підтримку opengl та відео високої чіткості (hd). окрім того, процесори з arm-архітектурою вирізняються значно меншим енергоспоживанням порівняно з архітектурою x86, на якій збудовано, зокрема, й intel atom, який у свою чергу є чи не найменш «гарячим» з усіх процесорів, котрі використовуються в сучасних потративних комп'ютерах.

єсть ще одна цікава деталь. операційна система microsoft windows 7, яка з'явиться на нетбуках вже зовсім скоро, і яка має остаточно «приборкати» linux в цьому сегменті... працює на платформі x86, але не на arm.

в той час як google android, заснований на linux, пряцює на arm-архітектурі.

звісно, microsoft спробує «наздогнати» google, прискоривши вихід windows mobile 7, котра призначена для мобільних пристроїв і працює на arm'ах, але... випуск цієї операційки наразі відкладено до 2010-го року.

ну що, цікавий дебют? схоже, google таки має якийсь стратегічний задум =)


коли змінюються правила гри

от бачите: партія розігрується цікава, а найцікавіше в ній те, що головних гроссмейстерів (я про microsoft та intel) на відкриття турніру навіть не запрошено.

я не знаю, чи вийде щось путнє з цього обережного співробітництва google, freescale та pegatron/asus, проте варто пам'ятати: навіть не найсильніші гравці отримують реальні шанси на перемогу тоді, коли лідери трохи заспокоїлися, а тут раптом змінюються правила гри =) саме це, по-моєму, зараз відбувається на ринку нетбуків та комунікаторів.

отак із вивчення нецікавих новин може вирости кілька доволі інтригуючих спостережень. сподіваюся, я тебе зацікавив. якщо стаття сподобалася — не полінуйся оцінити її або залиш свій коментар.