touchbook: чудова ідея втілюється в життя

| linux, ринок, нетбук, товари

хто пам'ятає: нещодавно я писав про концепт touchbook як нову, правильну ідею нетбука — на відміну від просто менших ноутбуків, до яких звівся розвиток усіляких eee pc, aspire one'ів тощо?
цитата. можливо, популярною стане концепція touchbook, запропонована маловідомою компанією always innovating? принаймні мені ця ідея дуже сподобалася! головна родзинка: корпус складається з двох половинок, які... легко розділяються (читати далі)
хороша новина: тепер це вже не просто концепт! always innovating повідомила про початок виробництва, більше того — перші поставки заплановано вже на липень цього року! сподіваюся, це не хитрий waporware =)


ціну все ще обіцяють більш ніж прийнятну: $299 за половину з дисплеєм, і ще $99 за другу, з клавіатурою та додатковою батареєю. реальна ціна буде вища.

зрозуміло, що в україні touchbook'ів годі чекати... але по-перше ніхто не відміняв ebay, а якщо такий форм-фактор портативних пк отримає хоча б якусь популярність на цивілізованих ринках — обов'язково китайсько-тайванські виробники підтягнуться.

ну, а якщо дуже-дуже хочеться — можна спробувати оформити попереднє замовлення прямо на веб-сайті always innovative, і домовлятися про прийнятну форму доставки. обов'язково прочитавши деякі застереження щодо комплектації першої партії.

цікаво, що ані intel, ані microsoft немає inside. звідси, мабуть, такий оптимізм щодо ціни — і я готовий вітати таку диверсифікацію, хоч вона і нелегко дасться будь-якому вендорові, а надто нішевому. то що ж там всередині? ось що обіцяє always innovating.
процесор: texas instruments omap3530 (архітектура arm)
оперативна пам'ять: 256 мб
флеш-пам'ять: 256 мб
дисплей: 8,9" 1024×600 точок, тачскрін (!)
напичувач: роз'єм sd, стандартно картка 8 гб
модуль wifi: 802.11 b/g/n, на внутрішньому usb-роз'ємі
модуль bluetooth: клас 2.1, на внутрішньому usb-роз'ємі
клавіатура: приблизно 95% стандартної (за розміром), конфігурація qwerty (us)
тачпад: є
акселерометр: є (!)
usb: сім (!) портів, з них 4 внутрішніх і 3 зовнішніх
акумулятор: дві батареї: 6'000 маг («дисплейна» половина) + 12'000 маг («клавіатурна» половина), змінні
автономність: 10 годин (з обома батареями?)
операційна система: власна відкрита touchbook os на базі linux/openembedded (заплановано підтримку google android)
програмний набір: xfce, firefox, fbreader, pidgin, mypaint тощо (для touchbook os, трохи детальніше на сайті)
чого не вистачає? одверто: тільки дисплея на базі e-ink (але швидкого!) і модуля 3g (але його можна додати на внутрішній usb).

якщо ви смієтеся з отих 256 мб оперативної пам'яті — можете йти читати про microsoft windows 7 і готувати гроші, діти нової ери гігагерців та гігабайтів =) якщо ж читаєте далі, то порівняйте... windows xp нормально стабільно працювала на пк з 64-128 мб оперативки, дозволяючи не те що читати тенета/пошту і дивитися відео, але й редагувати чималі фотографії в gimp/inksсape; а типовий коммунікатор має вдвічі слабший процесор і типовий об'єм пам'яті 64-128 мб.

ще раз повторю, що нетбук (або смартбук за новою модою) — це не має бути просто менший ноутбук, а щось інше...
цитата. що ж таке нетбук, який він має бути? не знаю, проте головна його відмінність від ноутбука має полягати в якійсь новій схемі використання. тобто це має бути ультрапортативний універсальний комп'ютер — але такий, який ми захочемо і зможемо використовувати трошки не так, як ми звикли використовувати ноутбук (читати далі)
можливо, touchbook — це й буде черговий крок до нової схеми використання? справді портативний, автономний, справді універсальний комп'ютер, з миттєвим завантаженням, з простим «пальцевим» інтерфейсом і (в майбутньому) з можливістю залишатися підключеним до тенет 24 години на добу? побачимо.

але я вже хочу собі таке =)