moblin виглядає як ідеальна система для смартбука

| комп'ютери, linux, ринок, нетбук

я вже не раз писав про moblin — linux-базовану програмну платформу, створювану за підтримки intel (настільки активної підтримки, що можна говорити «створений intel'ом») і фактично спеціяльно для atom-базованих нетбуків.
днями moblin.org повідомив про вихід moblin v2.1 — нової версії дистрибутива. більшість тематичних блогів, як годиться, новину транслювали, але на бодай якусь аналітику чи огляд ніхто не спромігся: ясно, це ж не так грандіозно і цікаво, як старт продажів windows 7.

тим часом проект досить активно прогресує, і не дивно: moblin потрібен intel'ові, щоби проштовхнути свої процесори atom в ті сегменти ринку, де або традиційно панує архітектура arm, або ж arm потенційно значно цікавіший з точки зору енергоспоживання та габаритів.

в сегмент mid'ів, планшетів, смартбуків… тобто мініатюрних комп'ютерів, більш універсальних та потужних за смартфони/комунікатори з одного боку, і значно менших та автономніших за будь-які ноутбуки/нетбуки з іншого.



і ось тут дивлюсь я на скріншоти та видиво moblin'а в дії, і бачу, що інженери та програмісти intel'а не даремно свій хліб їдять. система (гаразд, платформа) навряд чи була б дуже зручна на звичайному нетбуці — але для смартбука з 5-дюймовим дисплеєм саме те, що треба. єдина стрічка керування вгорі, мінімалістичні але зручні панелі для різних задач (спілкування, інтернет, музика/видиво тощо), весь екран під одну програму...

додати сюди тачскрін, хорошу віртуальну або компактну кнопочну клавіатуру, обов'язково модуль 3g — і смартбуком з такою системою можна користуватися «на ходу», буквально однією рукою.

то чи зможе atom потіснити arm'и?

не знаю, але moblin на вихідні, мабуть, завантажу і спробую на своєму аспіринчику (acer aspire one).