новачок за кермом: прості поради з власного досвіду

| підказки, автомобіль

досить скоро — у січні 2010-го — виповниться два роки як я за кермом. салага! — посміялися б водії з десяти- чи двадцяти-річним стажем. якби читали цей блог.

зачекайте сміятися: я зараз ще почну давати поради.

і для цього у мене є солідна перевага перед «вовками автодоріг» — я ще дуже добре пам'ятаю, які проблеми і питання були для мене актуальними в перші три-чотири місяці.

отже, кілька порад для тих, хто завтра збирається в автосалон або нещодавно почав їздити сам. усі, хто більше року за кермом — пропускають.


виключи музику

проста і на перший погляд несерйозна порада... чи послухатися — твоя справа. я раджу хоча б перші два-три місяці не включати магнітолу в автівці, а пасажирам наполегливо заборонити розмови під час поїздки: дуже підвищує концентрацію на дорозі.

окрема історія — з рітмічною, агресивною музикою: дуже впливає на стиль водіння навіть досвічених водіїв, підвищуючи ймовірність помилки.


вивчи дорогу

перш ніж виїжджати самостійно — на вихідних посади біля себе на пасажирське місце досвіченого водія, і на вихідні проїдь свій основний маршрут (з дому в офіс і назад?) два, три, чотири рази. безпечна їзда попервах — це на 10% знаки й розмітка, і на 90% — знання дороги: завчасний вибір смуги, готовність побачити пішохода на зебрі, звичка в потрібний момент подивитися через плече тощо.

плануючи перший виїзд незнайомим маршрутом, не полінуйся завчасу «проїхати його» по карті. краще їхати довше знайомим маршрутом, ніж коротше манівцями.


не поспішай, не гальмуй

не тисни без потреби на газ — не доведеться й гальмувати. 50-70 км/год — достатньо для того, щоби спокійно роззиратися і завчасу приймати рішення, а гарячий казбек на зарядженому купе, скоріше за все, дочекається тебе на найближчому світлофорі.


тримай в голові небезпечні ситуації

простий приклад: виїзд на головну дорогу з поворотом направо в хвості передньої автівки. поки озирнувся через ліве плече, щоби глянути, чи там ніхто не підлітає — переднє авто може чомусь зупинитися. бац спереду, приїхали.

інший типовий приклад: світлофор раптово жовтіє, новачок б'є гальмо, а досвічений водій позаду чекав зовсім іншої поведінки (більшість проскакують на жовте). бац в зад, готово.

таких «типових» ситуацій, на яких найчастіше «горять» початківці — небагато, всі варто заздалегідь знати і бути уважним.


якщо можна не порушувати правила — не порушуй


дуже, дуже просте правило. яке майже всі ігнорують, і рано чи пізно це обов'язково закінчується хоч легким, але дтп. в досвіченого водія шанси відреагувати вчасно вищі, а новачкам «не таланить».

приклад: перед зеброю смуги обмежені суцільними смугами: перешиковування в сусідній ряд заборонене. ще: виїзд на зайняте перехрестя заборонений навіть під зеленим світлом. ще: тягнучка, зустрічна вільна, і навіть якийсь казбек щойно цим скористався, хочеться гайнути за ним...

ще раз: якщо можна не порушувати — не порушуй. їхатимеш довше, зате і їздитимеш довше.


не вмієш — навчися, тоді поїдеш


тиснути на газ/гальмо та перемикати передачі — це не водіння. якщо боїшся паркування задом по дзеркалах або рушання в гору — краще візьми тиждень відпустки, знайомого водія на пасажирське місце і потренуйся.


поки що все, може ще щось пригадаю. якщо хто пригадає свої примітні проблеми перших місяців — пишіть в коментарях.