opera і linux — чогось бракує

| інтернет, комп'ютери, linux, нетбук

у червні 2009 року я робив невеличкий огляд графічних веб-оглядачів для linux, шукаючи собі щось легеньке і зручне для стільниці xfce — наживо спробував п’ять варіантів, і нажаль таки змушений був залишитися зі стандартним в linux mint вогнелисом. пізніше поновив його до версії 3.5 — і все ж таки не задовольнився повністю.

непросто сказати, чому, конкретно вказати пальцем на якийсь визначний недолік... але з firefox у мене завжди залишалося невловиме відчуття легкого підгальмовування. тож пошук ідеалу тривав у латентному режимі.

днями мені на очі вкотре трапилася opera — раніше я відмовився її встановлювати через використання бібліотек qtстільниця xfce зав’язана на використання gtk+). але виявляється, що по-перше opera використовує лише невелику підмножину з qt, та й та статично залінкована, а отже не залишає сміття в системі після видалення програми... а ще в майбутніх версіях автори відмовляться від qt взагалі. тож я вирішив спробувать.

отже...


opera

свого часу це була найбільш популярна альтернатива internet explorer’ові на пост-радянських теренах. ще й зараз є окремі люди, котрі буквально ціни не складуть цьому оглядачеві, не в останню чергу через ряд інноваційних функцій на кшалт opera turbo, unite тощо — а проте вогнелис давно став на горло лебединій пісні.


двигунець: presto
сайт: www.opera.com/browser
встановлення: linux mint 6, linux mint 7

переваги й недоліки:

+ зручний інтерфейс, що нагадує про chrome
+ українська локалізація «з репозитарію»
+ кілька іноваційних функцій, інтегрований поштовий клієнт
- оформлення вікна відрізняється від загальносистемного, «випадає»
- проблемний, «розмитий» рендеринг шрифтів
- відображення сторінок сильно «підгальмовує» на складних сайтах
висновок: для мене нестандартне оформлення програми, що відрізняється від системного, завжди є смертним гріхом — тому на опері я одразу поставив хрест. окрім того, попри обіцянки швидкості, opera на живій системі (нетбук aspire one) дуже помітно гальмує при відображенні таких сайтів, як gmail, google reader — сильніше за вогнелиса! я здивований... втім, для користувача трошки потужнішого пк, який не надає особливого значення оформленню — цей оглядач може бути хорошим вибором.


розчарований, я видалив оперу, і вирішив ще спробувати свіжі (порівняно з випробуваними колись) версії midori та epiphany... і знову відкрив для себе оцей другий. цього разу проблеми з несподіванними падіннями немає, при цьому сам оглядач досить приємний своїм мінімалізмом, має всі найнеобхідніші мені функції (включно із втулком для блокування реклами), показує flash, нормально відображає досить складні сайти (gmail, google reader, blogspot в чернетках) — і при цьому інтерфейс помітно живіший за вогнелиса! згоден, в ряді моментів він не такий зручний і гнучкий — але все-таки наразі це мій вибір.

і тепер з набором epiphany + claws mail я, нарешті, можу з полегшенням видалити з нетбука досить важку пару firefox + thunderbird.