неможливо створити нове…

| думки, комп'ютери, linux

попри мою палку любов до apple і того, як компанія робить бізнес, експлуатуючи трендовий тупуватий конс’юмерізм… інколи хочеться залізти на якийсь броньовик і голосно звернутися до інших виробників цифрової електроніки (як от acer, asus, dell, hp і далі за переліком):
подивіться на apple і винесіть з її успіху один урок: неможливо створити щось нове, базуючись виключно на користувацьких побажаннях — їх треба відкинути і експериментувати.
я навіть десь цю тезу вже зустрічав — десь у блогах, тільки не пригадаю, де… ніхто не дослухаються. кожен поспішає зробити клона-вбивцю чергового продукту apple. і для більшости компаній, орієнтованих на маси, це, можливо, цілком нормально. але…

не для лідерів-іноваторів. не для тих, хто хотів би зробити власний бренд в ніші. для таких мавпування — це шлях до занепаду.


canonical зробила свій ubuntu подібним до того, як виглядає macos x від версії 10.5переступивши через думку власної спільноти — і втрачаючи тепер значну частину довіри свідомих учасників. щось не дуже схоже на шлях до популярности…

втім, є інший погляд. мавпування успішного досвіду — цілком надійний шлях до банального і обмеженого, але прогнозованого і — в екстраполяції на світову аудиторію! — доволі солідного заробітку. без ризику, завжди пов’язаного з будь-який експериментом — нехай хтось інший експериментує.

піпл хаває клони? можна продавати!

оновлено. добавка: crunchbank, чудовий мінімалістичний дистрибутив, що базувався на ubuntu, надалі буде використовувати debian («батька» ubuntu) за основу. і, доречі, вийде у версії зі стільницею xfce! схоже, скоро я ще раз оглядатиму crunchbank як можливу заміну linux mint для нетбука.

оновлено. допис не закінчений, і тому наче містить протиріччя: canonical наче вчинила вірно, поігнорувавши спільноту, якщо прийняти логіку першого твердження? от і думайте =)

оновлення. попри те, що загальний настрій допису (а надто згадка про apple) може створити враження, що я також незадоволений кроком canonical… це не зовсім так. я не користуюсь власне ubuntu, а тим більше не бачив на власні очі нової версії, і наразі лише спостерігаю за розвитком подій. мені цікаво — чи, врешті-решт, такий непопулярний крок дасть позитивний результат (підвищення популярности ubuntu), чи навпаки… поживемо — побачимо.