humble indie bundle: два шедеври і купа задоволення

| огляд, комп'ютери, ігри, linux

отже, віддав 10 доларів за шість комп’ютерних забавок — а що то за ігри, чи варто було за них платити? і чи запускаються вони на нетбуках?

якщо коротко: так, набір вартий грошей. на своєму «аспіринчику» запустив п’ять з шести — все, окрім penumbra (цій треба потужніший пк з нормальною відеокартою). далі трошки детальніше про кожну забавку.

world of goo

жанр: динамічна головоломка (видиво)
сайт: www.worldofgoo.com
вартість: $20,00

оригінальна головоломка, сюжет з гумором, надзвичайно якісне виконання. результат — яскрава забавка, котра не може не сподобатися — навіть якщо терпіння не стане дійти до останнього рівня. такий продукт став би діамантом в пропозиції будь-якого ігрового лейблу.

для linux доступні аж три версії: універсальний статично злінкований бінарний файл, а також пакунки .deb (для ubuntu, linux mint тощо) та .rpm (fedora, mandriva). на нетбуці з linux mint 8 xfce пакунок deb встановився з льоту, гра запустилася без жодних проблем, жодних зауважень до швидкодії немає.

гра однозначно варта постійного місця на жорсткому диску, поруч із simutrans’ом та duke nukem’ом.

aquaria

жанр: підводна пригода у пласкому світі (видиво)
сайт: www.bit-blot.com/aquaria
вартість: $19,99

«родзинки» цієї забавки — просте керування (миша), акцент на сюжетній складовій, озвучення «від першої особи» та надзвичайно красиве графічне оформлення — роблять її більше схожою на відеоказку, ніж на комп’ютерну аркаду. підводні пригоди русалки найї мають особливо сподобатися дівчаткам.

aquaria для linux доступна як один файл .run — це інсталятор, якому після завантаження треба встановити права виконання (командою chmod a+x aquaria-lnx-humble-bundle.mojo.run в терміналі) і запустити з правами адміністратора (sudo ./aquaria-lnx-humble-bundle.mojo.run в теці з файлом), а в якості теки для встановлення вибрати /usr/local/games/aquaria.

на потужніших пк можна одразу гратися — а на нетбуках доведеться відредагувати файл конфігурації, щоби отримати пристойну частоту кадрів, а не слайдшоу на 1 fps. шукаємо файл usersettings.xml в теці ~/.Aquaria/preferences/, відкриваємо текстовим редактором і виправляємо такі параметри в розділі video:
Blur on="0"
NumParticles v="128"
ScreenMode resx="1024" resy="600" bits="24" fbuffer="0" full="1" vsync="0" darkfbuffer="0" darkbuffersize="256"
після цього можна запускати і насолоджуватися.

gish

жанр: платформова аркада (видиво)
сайт: www.gishgame.com
вартість: $19,95

об’єктивно цю гру я оцінити не можу, а суб’єктивно — не хочу, тому що я просто не люблю цей жанр (платформові аркади) практично в будь-яких його проявах… мене вистачає на 2-3 хвилини, а тоді починає тіпати від роздратування. не моя розвага.

втім, принаймні перевірив: гра встановлюється і запускається на нетбуці без проблем. завантажений архів .tar.gz треба розпакувати будь-куди (приміром, в домашню теку: ~/gish), встановити права виконання файлу gish (chmod a+x gish) — і  вперед.

lugaru

жанр: файтинг від третьої особи (видиво)
сайт: www.wolfire.com/lugaru
вартість: $19,95

мабуть, цей безбашенний файтинг можна полюбити вже за саму кришануту фабулу: кролєг-каратист з кінематографічною видовищністю лупасить інших звірів (переважно кролів та вовків) руками, ногами та різною холодною зброєю… такий екшн, майже повністю зав’язаний на рефлексивному тицянні клавіатури, мене мало приваблює — але якщо вірити оф. сайту, в грі має бути присутній якийсь сюжет, тож пізніше ще спробую, а наразі потестував і видалив.

встановлення повністю аналогічне до aquaria, от тільки редагувати файл конфігурації не доведеться — навіть на нетбуці все працює «з коробки»; щоправда, графічні налаштування треба скинути на мінімум.

penumbra: overture

жанр: хорор-пригода від першої особи (видиво)
сайт: www.penumbragame.com
вартість: $20 (за серію з 3х епізодів)

моторошний сюжет з елементами містики оформлений як пригода від першої особи… враження такі, що проходиш half-life з одним лише ломиком =/ подібно до aquaria, це скоріше відеокнига, ніж класичний екшн чи шутер. без сумніву вартий уваги продукт.

але на запустити його на нетбуці — практично нема шансів: потрібна дискретна відеокарта, і то не найгірша. пізніше спробую пройти на потужнішому пк. а пізніше куплю, мабуть, всю серію (три епізоди) за $5 (акція для усіх, хто придбав humble indie bundle).

samorost 2

жанр: пригода-головоломка (видиво)
сайт: amanita-design.net/samorost-2
вартість: $5

про цю забавку я вже писав, коли знайшов її демку в тенетах:
цитата. фантастично чарівний арт... маленька пригода в незвичному світі, яку можна пережити прямо у вікні веб-оглядача. називається цей шедевр samorost 2, по суті — маленька флеш-головоломка, доволі проста. головне задоволення — не від розгадування шаради, а від спостереження надзвичайно цікавих деталізованих анімацій, намальованих з витонченим гумором (далі)
повна версія мене трошки розчарувала — тому що вона не набагато довша від демки, а хотілося чогось більшого. наразі автори вже продають machinarium — і це, схоже, must have! але $20. почекати, поки її також запропонують бонусом до наступного випуску humble indie bundle? =)

все. от і вирішуйте тепер, чи варто купувати indie-забавки. а я для себе вирішив: навіть дві перші, world of goo та aquaria, були б варті значно більших грошей, ніж ті $10, що я віддав за набір. тож я у виграші. переконаний, що і автори ігор — також.