вікна і мишки: цікавий сюрприз

| комп'ютери, windows, linux

ще раз про «глюки» розробників користувацьких інтерфейсів. пропоную маленький практичний дослід — найперше цікаво буде користувачам комп’ютерів з операційною системою windows… така собі лабораторна робота, заповнювати великих звітів не доведеться =)

умови: відкрийте на екрані два віконця зі смужками прокрутки, як на ілюстрації. наприклад, два вікна веб-оглядача — але так, щоби вміст кожного можна було прокручувати по вертикалі, це важливо. найбільш наглядно, якщо вікна перекриватимуться (як на ілюстрації).

тепер (уважненько) підводимо курсор мишки до нижнього вікна і… крутимо коліщатко прокрутки. в якому вікні прокручуватиметься текст?

на користувачів windows принаймні до версії xp (за сімку не скажу — не маю під рукою) тут чекає цікавий сюрприз.

чому це глюк? тому що так як стільниця на екрані є метафорою робочої поверхні столу, курсор миші є метафорою точки уваги — і користувач чекає, що будь-які дії мишою прикладатимуться саме в цій точці. а не в іншому вікні!

більшість віконних менеджерів для linux дозволяють налаштувати, як саме поводитимуться вікна в цій ситуації, але стандартною поведінкою є така: прокручуватиметься текст в тому вікні, над яким «гуляє» курсор в даний момент.