к бісу вже командний рядок! чи як?

| комп'ютери, кумедне, linux

а чи не час вже linux’ові позбутися командного рядка? — питають хлопці з новинарського блога tuxradar, повністю присвяченого вільному програмному забезпеченню.

питання не вражає оригінальністю — вже кілька років поспіль хтось обов’яково щось подібне викидає в блогосферу. як правило одразу після того, як затихне чергове «перетирання» класичної теми «панування linux на стільницях» (aka «20xx — the year of the linux desktop»).

що сказать… по-перше, користувачі альтернативних операційок (тобто windows та mac os) — тримайте свою думку при собі: тут сімейна справа =) по-друге… риторичне питання до користувачів linux: невже хтось справді вірить, що після похорону командного рядка автоматично настане «рік linux на стільниці» і легендарний «віндєкапєц»?

а я от помітив, що чимраз більше часу проводжу саме з командним рядком… і найбільш уживана софтинка на нетбуці (з часом навіть більш уживана за читалку fbreader) — quake-подібна командна консолька tilda.

tilda — ідеальний варіант для стільниці xfce. для gnome є guake, для kde — yakuake. незамінна утилітка: тримає відкритим термінал (або декілька — можна відкривати закладки, як у веб-оглядачі), котрий доступний за натисканням однієї гарячої клавіші.

в консолі найчастіше користуюся файловим менеджером mc, калькулятором wcalc, читаю твітер за допомогою twidge, читаю пошту в mutt (на gmail/imap), редагую нескладні тексти в nano. раніше ще слухав музику зв’язкою mpd/mpc (останнім часом щось нічого не слухаю), а буквально учора відкрив для себе веб-оглядач w3m.

на черзі — познайомитися з mplayer’ом. а ще шкодую, що нема текстової версії fbreader’а з поворотом екрану на 90° =/