анамнез і невизначеність

| комп'ютери, linux, негатив, нетбук

маю собі в тимчасове користування 11-дюймовий ноутбук: хочу спробувать, чи потрібна мені така заміна для нетбука.

зрозуміло, що ніяких вікон на машинці не буде — але вибір лінукса саме зараз виявився… гхм, не такою простою задачею, попри — чи внаслідок? — майже п’ять років використання виключно linux’а на особистих комп’ютерах. за цей час я використовував opensuse та linux mint на «підстільному» пк та kubuntu, три версії mint’а і crunchbang — на нетбуці (не рахуючи fedora та moblin, які лише оглядав). здавалося б, можна було вже визначитися, що ставити на черговий комп’ютер?

вимоги: здоровий мінімалізм, як візуальний, так і програмний, система керування пакунками на базі deb (не питайте чому — просто упередження), стільниця xfce (або полегшена збірка gnome на крайній випадок).

opensuse сподобався інтеграцією системних інструментів та дрібними «рюшками» — але він rpm-базований (не хочу), нав’язує kde (gnome та xfce — лише опції) і «важкуватий», як не крути. fedora приємно мінімалістична, але rpm і… місцями аж надто мінімалістична як на мене. kubuntu — це погано причесаний ubuntu зі стільницею kde — отже, поєднує мінуси того й іншого, те саме про xubuntu (єдиний плюс — xfce замість kde). linux mint — хороший варіант для початківця, але в останніх версіях автори захопилися прикрашанням, з-під тої «краси» стирчать вуха і хвости ubuntu, а мінімалізму і смаку в оформленні все менше.

ubuntu? можна було б спробувать, нарешті… але мінімалізмом тут не пахне останнім часом, плюс до всього запланований перехід до стільниці unity ще вилізе їм боком — а я користуйся цим?

коротше, всі доріжки ведуть до debian’а. або до якогось вже знайомого дистрибутива, що прямо базується на ньому без значних (як у випадку з ubuntu) змін, тобто crunchbang 10 чи linux mint debian edition, котрі простим оновленням одразу ж після встановлення та мінімальним налаштуванням перетворюються… на елегантні шорти на той самий debian squeeze.

і тут засада: жоден з трьох (debian, crunchbang та lmde) не хочуть нормально встановлюватись з liveusb. з різних причин.

на тому наразі й застряг =(