я хочу дебі, але вона мене — ні…

| комп'ютери, linux, ноутбук

чортівня якась… вирішив встановити debian на ноутбук і, здавалося б, що тут може бути складного? враховуючи п’ятилітній досвід використання різних дистрибутивів linux, нічого — правда?

дзуськи! debian-базований crunchbang 10 alpha, котрий так добре став на нетбук з usb-флешки — на ноуті видає помилку розпізнавання cr-rom’а; проблема відома, але шаманити довкола неї не хотілося. linux mint debian edition не зміг встановити grub — ще одна відома і описана проблема, теж вимагає інтенсивних танців з бубнами; полінувався.

нічого, думаю, завантажу власне debian. і тут узагалі якась містика починається…

взяв образ тестового squeeze зі стільницею xfce, залив на флешку за допомогою dd, ну встановлювать — на якомусь етапі звітує про помилку. перевірив флешку — помилка в 1 файлі. спробував ще і ще раз — те саме (хоча torrent-клієнт звітує, що контрольна сума файлу співпадає); копирсатися далі в деталях знову-таки полінувався. завантажив iso-образ мережевого інсталятора squeeze’а з gnome’ом, пропалив на cd, перевірив — ок. взявся встановлювать — наче все нормально, навіть позвантажував все, що треба, з онлайнових репозиторіїв, аж раптом… ноут відключився: я ж забув підключить зарядку! буквально за два кроки до фінішу…

ах ти ж бісова душа, думаю, гаразд, спробую ще раз вдома. приїжджаю, дістаю зайву точку доступу, переключаю в режим клієнтської та підключаю пач-кордом до ноутбука (інсталятор debian у більшости випадків не може нормально налаштувати wifi — ще одна відома проблема, най їм грець!), запускаю інсталятор і вибираю дротову мережу для звернення до репозиторіїв… мережу бачить — ура, ну тепер вже точно все гаразд!

далі йде мат. тому що цього разу на етапі звантаження пакунків інсталятор сказав, що… ця версія debian (squeeze) не підтримується репозиторіями! як, бісові діти?! та ж я нині вже цей етап проходив — усе було гаразд?!

тепер думаю, що це за містика така — може то якась вказівка з небес, мовляв, (страшним голосом) не міняй дистрибутив! =)

p.s. ілюстрація — звідси.