шедеври від песика і новий humble indie bundle!

| огляд, комп'ютери, windows, ігри, linux, позитив

сьогодні буде цікаве, про комп’ютерні смаколики — але спершу трішки самореклами передісторії.

коли хто слідкує за блогом більш-менш уважно, а надто якщо цей «хто» користується linux’ом та не цурається комп’ютерних ігор — то вже знає, що час від часу я знаходжу в тенетах приємні забавки і роблю досить незвичну для українця річ… я плачу за них гроші.

найпершою онлайновою покупкою був humble indie bundle ($10) — класнючий набір із шести ігор в різних жанрах, п’ять з яких чудово пішли навіть на atom’ному нетбуці acer aspire one. наступним у колекції став атмосферний machinarium ($5), котрий продовжив стилістичну традицію samorost’і й встиг зробитися легендою інді-ігробудування практично одразу після виходу. пізніше я додав до колекції набір ultra bundle ($5) з трьох аркадних шедеврів у стилі ретро.

от якраз про ці три забавки, і ще один шедевр від puppy games розповім.

придбавши набір ще в жовтні, я довго не завантажував самих ігор — якось не випадало нагоди, не було натхнення… згадав про них лише нещодавно і спробував.

titan attacs

жанр: аркадний вертикальний шутер у стилі space invaders (видиво)
сайт: www.puppygames.net
вартість: €14,74 (поза набором)

я вже зізнавався, що не є любителем подібних аркадних забавок, зокрема класичні space invaders у далекому дитинстві — ну гаразд, не в дитинстві, а вже після школи, — мене вибішували за пару хвилин, доводилося заспокоюватися чимось більш стратегічним. дратує сам примітивний геймлпей аркадних автоматів.

але! titan attacs — це наче й та сама ідея, проте вдало доповнена апгрейдами та power-ups’ами, і в стилістичному плані доведена до якості шедевра. запустивши — заледве відірвався, щоби спробувати наступну забавку з набору.

ultratron

жанр: арена-шутер у стилі robotron з вільним прицілом (видиво)
сайт: www.puppygames.net
вартість: €14,74 (поза набором)

дещо веселіша забавка, і значно менше дратує через один банальний нюанс: тут на два ступеня свободи більше, аніж у titan attacs! персонаж вільно рухається усією ареною, і прицілювання мишкою також довільне. це, а ще плавна графіка і маса power-ups’ів відрізняють забавку від одного з родоначальників жанру — аркадного robotron: 2084 (якого я ніколи не бачив наживо).

попри безбашенність відео на youtube, забавка розпочинається доволі простими і неспішними рівнями, дозволяючи звикнути до геймплею — і затягує на ура, незгірш за попередню.

droid assault

жанр: аркадний екшн-шутер у стилі paradroid (видиво)
сайт: www.puppygames.net
вартість: €14,74 (поза набором)

чудовий рімейк ще однієї класичної аркади, в яку я також свого часу… не побавився — paradroid. ідея геймплею досить оригінальна, зараз такого вже не видумують, віддаючи перевагу штампуванню клонів якої-небудь ерпегешки: в основі тут арена-шутер, подібний до ultratron’а, але керований гравцем робот може не лише розстрілювать ворожих дроїдів (ліва кнопка миші) — але й захоплювати контроль над ними (права кнопка). після такого «захоплення» гравець контролює вже нового дроїда — а старий залишається союзником, теж більш чи менш інтелектуально «гуляючи» ареною і забезпечуючи вогневою підтримкою. щоправда, час від часу трапляються рівні з потужними босами, котрі досить легко рвуть на шмаття цих «інтелектуалів».

через ці маленькі особливості геймплею ця забавка виявилася найбільш «заразною» із трьох. вона сама легко варта отих $5, витрачених на ultrabundle! хоча, щиро кажучи, €14,74 навіть за всі три — це трішки забагато, купуватиінді за такі гроші народ не побіжить: треба бути скромнішим.

треба відзначити, що всі три гри від puppy games поєднує один оригінальне графічне оформлення з «присмаком» ретро-аркади: їх просто приємно розглядати.

але це не все! у хлопців з puppy games є ще один смаколик в тому ж стилі, але ще цікавіший — рімейк tower defence із елементами стратегії та режимом кампанії: revenge of the titans. і повірте мені, це — справді шедевр!

revenge of the titans

жанр: стратегія реального часу в стилі tower defence (видиво)
сайт: www.puppygames.net
вартість: €10,66 (з урахуванням знижки до релізу)

скажу так: це —бомба! тут є надзвичайно «заразний» геймплей від tower defence. є елемент стратегії реального часу — видобування ресурсів, вивчення нових технологій для доступу до потужнішої зброї та різноманітних вдосконалень. є режим кампанії з мінімальним сюжетом, але додатковою атмосферною складовою. є те ж саме оформлення в стилі мінімалістичної ретро-аркади — але розвинене, доведене до найвищого щабля якості. є доля гумору врешті-решт =)

в результаті гра легко тягне на шедевр класу world of goo — її запускаєш знову і знову, як пасьянс, тетріс чи bubbles, і граєш, граєш, граєш… так, надзвичайно заразне, і не кажіть, що я не попереджав!

humble indie bundle 2

ну що, хтось дочитав до цього місця? для вас — найцікавіше! не треба платити аж 10,66 євро, щоби отримати свою законну копію revenge of the titans!


сьогодні (якщо бути точним, то вчора, 14 грудня, але ж за американськими часом) оголошено про humble indie bundle 2 — і в переліку з п’яти класнючих забавок є і шедевр від puppy games! і ціна традиційна — плати, скільки хочеш!

ось весь набір:
machinarium вже придбав раніше, titan’ів відкрив для себе днями — а за іншими трьома слідкую давненько і облизуюся… але відпишу в деталях за іншим разом, тому що — так! — за humble indie bundle 2 вже заплатив, тож найближчими днями вдома завантажуватиму і тестуватиму під linux’ом.